ΤτΕ: Δημιουργία ειδικού φορέα για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων

ΤτΕ: Δημιουργία ειδικού φορέα για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της δημιουργίας ενός «εξειδικευμένου φορέα» για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων τάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας στην ετήσια έκθεσή της ότι μια τέτοια επιλογή θα βοηθήσει τις τράπεζες «να χρηματοδοτήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα».

Σε ειδικό κεφάλαιο ωστόσο που αναλύει τις προβλέψεις της για την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων, σημειώνει ότι «η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα απαιτούσε χρηματοδότηση», η οποία «ιδανικά» θα έπρεπε να προέλθει «από πηγές εκτός των τραπεζικών ισολογισμών και του κρατικού προϋπολογισμού και με γνώμονα την αποφυγή δημιουργίας νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες».

Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο για ανακοπή του ρυθμού δημιουργίας προβληματικών δανείων εντός του 2015. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην επαλήθευση των προβλέψεων για τη μείωση της ανεργίας και την άνοδο του ΑΕΠ όπως διατυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλαδή κατά 0,6% το 2015 και 2,9% ανάπτυξη το 2016. Στο πλέον ευνοϊκό σενάριο, προβλέπει την αποκλιμάκωση του ποσοστού των επισφαλειών κατά 8 μονάδες περίπου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, δηλαδή στο 27% περίπου, από το 34,2% που είναι η τελευταία επίσημη αναφορά της ΤτΕ τον Σεπτέμβριο του 2014. Με βάση πιο μετριοπαθείς προβλέψεις για την εξέλιξη του περιθωρίου επιτοκίου, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει βραδύτερα και συγκεκριμένα μεταξύ 29% και 32% έως το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η διαπίστωση της ΤτΕ, ότι με βάση τις μετρήσεις για τη συμπεριφορά των δανειοληπτών, μικρό μέρος της αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση αποδίδεται σε επιλογή εκ μέρους δανειοληπτών, οι οποίοι ενώ έχουν επαρκή εισοδήματα ώστε να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, δεν ανταποκρίνονται. Η διαπίστωση αυτή ανατρέπει την άποψη για ύπαρξη ενός σημαντικού ποσοστού δανειοληπτών, που λειτουργούν συνειδητά ως κακοπληρωτές.

Εναλλακτική επιλογή -εκτός της δημιουργίας ειδικού φορέα- για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι, σύμφωνα με την ΤτΕ, η ενεργητική διαχείριση μέσω της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας που έχει εκδώσει η ίδια. Θετική επίδραση εκτιμά ότι θα έχει επίσης η συνεργασία των τραπεζών στις περιπτώσεις οφειλετών που έχουν κοινούς πιστούχους, καθώς και οι στοχευμένες παρεμβάσεις, μέσω π.χ. της ενεργούς ανάμειξης των τραπεζών σε διοικητικές αποφάσεις εταιρειών με στόχο τη βιωσιμότητα του χρέους τους σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή συγκέντρωση προβληματικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή