Με λεφτά που δεν υπάρχουν θα κλείσει η «τρύπα» στα Ταμεία

Με λεφτά που δεν υπάρχουν θα κλείσει η «τρύπα» στα Ταμεία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως… μαξιλάρι για την κάλυψη ασφαλιστικών ελλειμμάτων που θα δημιουργηθούν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, θα λειτουργούν οι δύο παράπλευροι λογαριασμοί που υπάγονται στον ασφαλιστικό «κουμπαρά» των Ταμείων. Αν και βάσει νόμου, ο κεντρικός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) δεν επιτρέπεται να «ανοίξει» τουλάχιστον ώς το 2019, οι δύο …παράπλευροι λογαριασμοί του, οι οποίοι χρηματοδοτούν τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, βάσει τροπολογίας που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, θα εξακολουθούν να καλύπτουν ελλείμματα. Εκτός, δηλαδή, από το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ, που αποτελεί το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ και το οποίο είναι κατατεθειμένο στο Ειδικό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δύο λογαριασμοί με έσοδα από τις έκτακτες εισφορές στις συντάξεις και κεφάλαιο περίπου 550 εκατ. ευρώ, προτείνεται να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα, εφόσον χρειαστεί, ώς το τέλος του 2018. Να σημειωθεί ότι από αυτούς τους δύο λογαριασμούς καλύφθηκαν ελλείμματα του ΟΑΕΕ και του ενιαίου υπερ-επικουρικού των μισθωτών (ΕΤΕΑ), τον Δεκέμβριο του 2014.

Βάσει της τροπολογίας, παρατείνεται έως και τις 31/12/2018 η δυνατότητα του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)/ΑΚΑΓΕ να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων κύριας σύνταξης, καθώς και η αντίστοιχη δυνατότητα του Λογαριασμού Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ)/ΑΚΑΓΕ να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης αλλά και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, που αναμένεται να κατατεθεί μαζί με αυτές που θα αναστέλλουν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, επισημαίνεται ότι «η παράταση αυτή προτείνεται προκειμένου, εάν παραστεί ανάγκη, να καλυφθεί μέρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης και να διασφαλιστεί η έγκαιρη και τακτική καταβολή των συντάξεων».

Στην πράξη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δείχνει πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα από τη μη εφαρμογή των μειώσεων σε συντάξεις και εφάπαξ, χωρίς να προκληθεί πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα των δύο λογαριασμών, που είναι κατατεθειμένα στην ΤτΕ, έχουν ήδη μετατραπεί σε ρέπος, προκειμένου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου. Η ΓΣΕΕ πάντως, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «βάλει χέρι στον “κουμπαρά” των επόμενων γενεών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT