Οι ενστάσεις των κοινωνικών εταίρων στις προτάσεις του Π. Σκουρλέτη

Οι ενστάσεις των κοινωνικών εταίρων στις προτάσεις του Π. Σκουρλέτη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος, καθώς και μια σειρά ενστάσεων, κυρίως από τους εργοδοτικούς φορείς, σχεδόν για το σύνολο των διατάξεων του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά, περιλαμβάνει η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Οι ενστάσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ δεν προκαλούν έκπληξη, αφού είχαν εκφραστεί τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, όσο και στην πρώτη τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, στο υπουργείο και αφορούν τις ωριμάνσεις, την ικανότητα των εργοδοτικών οργανώσεων για σύναψη συμβάσεων ανεξάρτητα από το τι ορίζει το καταστατικό τους, την επαναφορά της αρχής της ισχύος της ευνοϊκότερης διάταξης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, αλλά και τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής και την κατάργηση της δυνατότητας προσβολής της απόφασης στη Δικαιοσύνη.

Η βασικότερη ένσταση, βεβαίως, των κοινωνικών εταίρων αφορά ένα από τα κεντρικά σημεία του σχεδίου νόμου που προκαλεί ρωγμές και στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών και δεν είναι άλλη από τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με την ΟΚΕ, ο κοινωνικοί εταίροι είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τη δημόσια διοίκηση τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, δεδομένου πως οι διατάξεις αφορούν στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αξιολογεί ως θετική την επαναφορά της καθολικότητας του κεντρικότερου θεσμού συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, που είναι η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας κρίνεται, κατ’ αρχήν, θετική η επαναφορά της δυνατότητας επέκτασής τους και στις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν μετείχαν ή δεν εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η συλλογική σύμβαση δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.

Χωρίς μια θετική γνωμοδότηση από την ΟΚΕ, με το σχέδιο νόμου στις αποσκευές του, ο υπουργός Εργασίας μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη, προκειμένου την Παρασκευή να συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ και να λάβει από αυτόν μια καλή αξιολόγηση. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Σκουρλέτη, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μια κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ειδικά για το θέμα του κατώτατου μισθού δε, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι δεν αποτελεί πρόβλημα, απλώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν τολμούν να υπερασπιστούν τη θέση της μη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επιδιώκουν, με αιχμή τα 751 ευρώ, να παραπέμψουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα στις ελληνικές καλένδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή