Μικρές παρεμβάσεις στον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Μικρές παρεμβάσεις στον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα αποτελέσματα του νόμου για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, γνωστού ως νόμου Δένδια, θα εξαρτηθεί το επίπεδο των παρεμβάσεων του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δώσει ένα σήμα γα την ενεργοποίηση του νόμου.

Η ένταξη των επιχειρήσεων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, μέσω των οποίων μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να διαγράψουν έως και το 50% της οφειλής τους, έχει προς το παρόν «παγώσει», παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει δημοσιευθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρεται από τις τράπεζες, οι αιτήσεις ένταξης στον νόμο είναι μέχρι στιγμής ελάχιστες και δεν ξεπερνούν τις 500. Ως αιτία φέρεται η απροθυμία που έδειξε μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να ενταχθεί στον νόμο, με την προσδοκία μιας γενναιότερης ρύθμισης από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία καλλιέργησε ανάλογες προσδοκίες τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του νόμου, διαγράφοντας έως και το 50% της οφειλής, στον βαθμό που θα μπορέσουν έτσι να εκκαθαρίσουν μεγάλο μέρος των προβληματικών τους δανείων. Ο νόμος τους παρέχει το φορολογικό όφελος έκπτωσης της ζημίας που θα εγγράψουν από τη διαγραφή, από τα ακαθάριστα έσοδά τους σε δεκαπέντε χρόνια.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας αφήνεται να εννοηθεί ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα εξεταστούν αφού προηγουμένως αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του νόμου και θα αφορούν κυρίως τη ρύθμιση οφειλών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθιστώντας πιο αυστηρό τον νόμο σε σχέση με τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια είναι πλέον εκρηκτικό, εκτινάσσοντας τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές στα 40 δισ. ευρώ.

Ο νόμος αποσκοπούσε στο να ωφελήσει 180.000 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 165.000 είναι μικρές. Μεταξύ αυτών οι 100.000 έχουν οφειλές η κάθε μία έως 45.000 ευρώ, περίπου 1.000 είναι πολύ μεγάλες, 10.000 είναι μεγάλες επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες είναι αγροτικές επιχειρήσεις.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ. εντάσσονται και οι επαγγελματίες) ο νόμος τοποθετεί τον πήχυ σε αυτές που έχουν κύκλο εργασιών για την οικονομική χρήση του 2013 έως 2,5 εκατ. ευρώ. Επιλέξιμες διαγραφές αυτής της κατηγορίας είναι αυτές που έως τα τέλη Ιουνίου 2014 είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 30 ημέρες. Οι επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση απαιτείται προηγουμένως να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, απολαμβάνοντας πρόσθετη έκπτωση από τις προσαυξήσεις και τους τόκους της τάξης του 20% σε σχέση με αυτό που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου 4305/2014.

Η διαγραφή της οφειλής προς τις τράπεζες μπορεί να συμπεριλάβει τόσο τους τόκους όσο και το κεφάλαιο και θα πρέπει το ποσό που θα υπολείπεται και θα συνιστά την απαίτηση της τράπεζας μετά το «κούρεμα» να μην υπερβαίνει το 75% της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη και των συνοφειλετών. Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της αίτησης που υποβάλλεται είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο θα πρέπει να συζητήσει την αίτηση εντός διμήνου. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η διαγραφή οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ ανά τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή