Αντικίνητρα για να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Αντικίνητρα για να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που θα ισχύσουν από το 2016 αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group. Στις πιέσεις των δανειστών για δραστικά περιορισμένο χρόνο υλοποίησης των παρεμβάσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να κλείσουν άμεσα οι πόρτες εξόδου από την αγορά εργασίας πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας των ασφαλισμένων, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, απαντά με την προώθηση οικονομικών αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη, που θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο.

Με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται την εφαρμογή ισχυρών αντικινήτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η αύξηση του «πέναλτι» που επιβάλλεται σε περιπτώσεις ταχύτερης εξόδου και το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 4,5% και 6% τον χρόνο. Παράλληλα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης καταρτίζει διάταξη σύμφωνα με την οποία θα περιορίζονται δραστικά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία συζητείται και στις Βρυξέλλες, για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων θα πρέπει οι επιχειρήσεις (κυρίως τράπεζες και ΔΕΚΟ) να προπληρώνουν όλες τις απώλειες εσόδων που προκαλούν στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε αυτό να λειτουργεί τελικά ως αντικίνητρο σε τέτοιες πρακτικές.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και όσον αφορά την αύξηση των λεγόμενων «ενδιάμεσων» ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θέτουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, παρ’ ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως θα σεβαστεί τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν πρόκειται να ανατρέψει το πρόγραμμα των ανθρώπων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης. Το «παιχνίδι» παίζεται στη μεταβατική περίοδο που θα συμφωνηθεί τελικά, καθώς οι δανειστές ζητούν αυξήσεις από το 2016 και η ελληνική πλευρά ζητεί πίστωση χρόνου τουλάχιστον έως το 2020. Αλλά και ο βηματισμός των αλλαγών δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, με τους πιστωτές να επιμένουν για γρήγορες παρεμβάσεις και την κυβέρνηση να συζητάει την αύξηση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας κατά 6 ή 12 μήνες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εάν οι αλλαγές ισχύσουν από το 2016, τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένοι που έχουν τη δυνατότητα εξόδου πριν από τα 62, είτε με μειωμένη σύνταξη είτε βάσει ειδικών – μεταβατικών διατάξεων, θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται. Από αυτούς, περίπου οι 150.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και μέσα στη φετινή χρονιά, γεγονός που θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα στα Ταμεία.

Στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 150.000, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετία, αλλά και μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενοι που πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1983.

Οι δανειστές ζητούν επίσης την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη οποιασδήποτε σύνταξης, από 15 σε 20, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά. Οσο για τη 13 σύνταξη, η χρονική μετάθεσή της για τουλάχιστον ένα χρόνο αποτελεί ένα από τα πιθανότερα σενάρια.

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, χωρίς διαφαινόμενο σημείο επαφής, παραμένει το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, με την κυβέρνηση να επιμένει στη μη εφαρμογή της και τους δανειστές να ζητούν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η ρήτρα που οδηγεί σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων να μην εφαρμοστεί το 2015, παραπέμποντας το θέμα στον ευρύ διάλογο που προτίθεται να ανοίξει εντός του καλοκαιριού και στον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα όπως η βιωσιμότητα του συστήματος, η επιπλέον χρηματοδότηση του ασφαλιστικού με νέους πόρους, καθώς και οι ενοποιήσεις Ταμείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή