Υστέρηση εμφανίζουν οι ασφαλιστικές εισφορές

Υστέρηση εμφανίζουν οι ασφαλιστικές εισφορές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της «τρύπας» που προέκυψε στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές και οφειλές, εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και των επιπτώσεων στην αγορά, μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η σύσκεψη εντάσσεται στις προγραμματισμένες συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ενόψει της καταβολής των συντάξεων του μηνός Αυγούστου, στο τέλος Ιουλίου.

Οι πρώτες πληροφορίες από τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικές, παρότι τις τελευταίες ημέρες η επιλογή πολλών εργοδοτών να προπληρώσουν στους εργαζομένους τους μισθούς Ιουλίου και επίδομα καλοκαιρινής άδειας αύξησε «ανέλπιστα» τα έσοδα του ΙΚΑ κατά περίπου 300-350 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών ανέμενε τις δύο τελευταίες ημέρες του Ιουνίου έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και τελικά, δεν εισέπραξε περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το ΙΚΑ βρίσκεται στη δύσκολη θέση να πρέπει να αποπληρώσει δάνειο 210 εκατ. ευρώ που πήρε τον Ιούνιο από τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και της ΔΕΗ και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ που πήρε από το Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, για να πληρώσει τις συντάξεις Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, δάνεισε με 120 εκατ. ευρώ τον ΟΑΕΕ προκειμένου να καταβληθούν και οι υπόλοιπες συντάξεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι, πλέον, το ΙΚΑ εκτιμάται ότι χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση όχι 280 εκατ. ευρώ αλλά 430 εκατ. ευρώ, ήτοι επιπλέον 150 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

Σημαντικά μειωμένα αναμένονται και τα έσοδα του ΟΑΕΕ, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες τηρούν στάση αναμονής και διατηρούν την όποια ρευστότητα διαθέτουν για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων και όχι την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό.

Δραματικά περιορισμένη, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της ανασφάλειας που επικρατεί, είναι και η συμμετοχή των οφειλετών στην καταβολή των δόσεων ή στην ένταξη στη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα «τρέχει» έως τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τις 29 Ιουνίου που επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίων στις εγχώριες τράπεζες έως και τις 7 Ιουλίου που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, δεν ξεπερνούν τα 12,5 εκατ. ευρώ.

Μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση θα διαμορφωθεί στο τέλος της εβδομάδας, κατά την ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, για μια ακόμη φορά θα διερευνηθούν τρόποι ώστε το σύνολο ή έστω μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων των Ταμείων να μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ή να δοθεί ως εσωτερικό δάνειο στα Ταμεία που εκτιμάται ότι θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πληρωμή των συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή