Εξι σενάρια για τη χρηματοδότηση – γέφυρα της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωζώνη

Εξι σενάρια για τη χρηματοδότηση – γέφυρα της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωζώνη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δεύτερη μέρα διαβουλεύσεων και ακόμα παραμένει γρίφος ο τρόπος που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, αξίας 7 δισ., τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ESM, στο οποίο έχει κάνει αίτηση η χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ενδιάμεση χρηματοδότηση, και επειδή απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και αρχίσουν οι καταβολές των δόσεων, η χρηματοδότηση της χώρας στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μένει στον αέρα με καταστροφικά αποτελέσματα. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολύ καλή θέληση δεν κάνει τη λύση ευκολότερη», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», ενώ η λύση αναμένεται να δοθεί σήμερα μετά την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group και στη συνέχεια του Eurogroup.

Και ο χρόνος πιέζει αφόρητα, καθώς τη Δευτέρα 20 Ιουλίου η χώρα πρέπει να πληρώσει τις λήξεις ομολόγων στην ΕΚΤ, αξίας 3,5 δισ., αλλά συγχρόνως και δόση προς το ΔΝΤ, αξίας άνω των 2 δισ. (1,6 δισ. από τον Ιούνιο και άλλα περίπου 450 εκατ. που δεν καταβλήθηκαν τη Δευτέρα), καθώς το Ταμείο είναι ο πιστωτής που αποπληρώνεται πρώτος. Οι συνολικές ανάγκες της χώρας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι 11 δισ.

Το θέμα συζητήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, στο χθεσινό Euroworking Group (EWG), στο Ecofin (συνάντηση των υπουργών Οικονομικών όλης της Ε.Ε. και όχι μόνο της Ευρωζώνης) αλλά και στην ομάδα προετοιμασίας του Ecofin (ΕFC) που συνεδρίαζε για πολλές ώρες χθες και μετά τη λήξη του Ecofin σε αναζήτηση λύσης. Στο τραπέζι χθες το βράδυ βρίσκονταν έξι σενάρια:

Χρηματοδότηση από τον ΕFSM. Ο EFSM είναι το ταμείο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον EFSF και τον ΕSM, με τη συμμετοχή όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει στη διάθεσή του 60 δισ. από την πρόσβαση στις αγορές και χρησιμοποιήθηκε για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Είναι ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος να βρεθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση. Το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες εκτός ευρώ, Τσεχία, Δανία, Σουηδία, αλλά κυρίως η Αγγλία, είναι αντίθετες. Στο χθεσινό Ecofin o υπουργός οικονομικών της Αγγλίας Tζορτζ Οσμπορν ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος, γιατί ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ ότι βρίσκεται αυτή η λύση στο τραπέζι,

και ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιο ότι η Πορτογαλία ήταν και η τελευταία χώρα που θα χρησιμοποιούσε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση.

Τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα από το 2014 και το 2015. Βασικό πρόβλημα για τη λύση αυτή είναι η άρνηση της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας, αλλά και ότι δεν είναι αρκετό το ποσό. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε, αντί αυτής της λύσης, να εκδώσει η Ελλάδα υποσχετικές ΙΟU, με τις οποίες να πληρώσει τις εσωτερικές της ανάγκες (μισθούς, συντάξεις κ.λπ.). Η πρόταση του κ. Σόιμπλε μάλλον απορρίφθηκε ως μάλλον μη ρεαλιστική, καθώς και να γινόταν, πάλι δεν θα καλύπτονταν οι ανάγκες του Ιουλίου και Αυγούστου.

Διμερή δάνεια. Κανένα κράτος μέλος δεν έχει δείξει διάθεση για κάτι τέτοιο.

Κοινοτικά κονδύλια. Το πρόβλημα σε αυτήν τη λύση είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν άμεσα. Χρειάζεται ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να χρησιμοποιηθούν ως έξτρα εγγυήσεις στα κράτη-μέλη που ανθίστανται στη λύση νούμερο 1.

Κρατικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία να δοθούν ως ενέχυρα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να δανείσουν τη χώρα ακόμα και τράπεζες.

Αποθεματικά των προϋπολογισμών των κρατών-μελών.

Ολες οι παραπάνω λύσεις είναι προσωρινές μέχρι να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα του ESM και η αποπληρωμή θα είναι άμεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή