Μερική άρση των περιορισμών ζητούν οι παραγωγικοί φορείς

Μερική άρση των περιορισμών ζητούν οι παραγωγικοί φορείς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρση των περιορισμών στο «νέο» χρήμα που μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων και η διατήρηση της απασχόλησης, θα ζητήσουν σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα οι παραγωγικοί φορείς της χώρας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ) και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων θα υποβάλουν στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας αίτημα για την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών, καθώς το σημερινό καθεστώς της έγκρισης των κατά προτεραιότητα εισαγωγών -μέσω ειδικής επιτροπής- μπορεί να επιφέρει διακοπή στην αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας με ανυπολόγιστες μεσοβραχυπρόθεσμα συνέπειες.

«Θα ζητήσουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καταλάβει τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη ρευστότητας στη συντήρηση των επιχειρήσεων», τονίζουν στην «Κ» κύκλοι του ΣΕΒ. Η πρόταση που θα καταθέσει η διοίκηση του ΣΕΒ στον κ. Στουρνάρα αναφέρεται στη δημιουργία μιας «έξτρα» ρευστότητας, η οποία θα αποτελείται από το «φρέσκο» χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες. Αυτό θα προέλθει τόσο από τη μεταφορά χρημάτων που διατηρούν επιχειρήσεις στο εξωτερικό όσο και από τις νέες καταθέσεις σε ρευστό αλλά και τις εισροές από τον τουρισμό που είναι αυξημένες αυτή την περίοδο. Επιπροσθέτως, ο ΣΕΒ θα ζητήσει από τον κ. Στουρνάρα τη δυνατότητα διαχείρισης από τις επιχειρήσεις των καταθέσεών τους για τη χρηματοδότηση λειτουργικών αναγκών τους. «Εάν δεν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί, θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα χαθούν θέσεις εργασίας χωρίς να καταλάβουμε πώς έγινε», τονίζουν παράγοντες του ΣΕΒ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της απελευθέρωσης των εισαγωγών, κύκλοι του ΣΕΒ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές επιπτώσεις από την παράταση ισχύος του σημερινού καθεστώτος. «Από τη στιγμή που είσαι μέρος ενός ολόκληρου συστήματος συναλλαγών και αρχίζεις να βάζεις περιορισμούς στο τι θα εισάγεις, ασχέτως αν βάζεις προτεραιότητα το φάρμακο ή το τρόφιμο, μπορεί η έλλειψη ενός απλού εξαρτήματος ή μιας πρώτης ύλης να δημιουργήσει μεγάλη διακοπή στην αλυσίδα παραγωγής με πολύ αρνητικές συνέπειες μεσοβραχυπρόθεσμα», τονίζουν κύκλοι του ΣΕΒ. Μεταφέρουν παραδείγματα επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους που βρίσκονται ενώπιον αυτού του κινδύνου και προβλέπουν ότι σε διάστημα λιγότερου του ενός τριμήνου, εάν δεν απελευθερωθούν οι εισαγωγές, θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το θέμα των εισαγωγών συζητήθηκε πάντως χθες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η πλήρης εξομάλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών και ενδιαμέσων αγαθών που χρησιμοποιούνται στην ελληνική μεταποίηση. Για τον σκοπό αυτό, τόνισε ο κ. Σταθάκης, προτάθηκε η αποκέντρωση των αποφάσεων για τις εισαγωγές, στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών, με βάση κανόνες διαφάνειας και μέχρις ενός ορισμένου ποσού. Παράλληλα, τόνισε ο υπουργός, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την ομαλή εισαγωγή φαρμάκων, ειδών διατροφής και άλλων αγαθών κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή