Αυστηρή προειδοποίηση Γιουνκέρ για εφαρμογή του προγράμματος

Αυστηρή προειδοποίηση Γιουνκέρ για εφαρμογή του προγράμματος

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, λέγοντας ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να σεβαστεί το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης. Στην εναρκτήριά του ομιλία για τους στόχους της Κομισιόν 2015-2106 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Γιουνκέρ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν γίνει σεβαστό, η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι διαφορετική, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική…». Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξομολογήθηκε ότι προσπάθησε να εξηγήσει στον κ. Α. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ότι υπάρχουν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική και τόνισε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Grexit δεν ήταν επιλογή.

Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κ. Ντομπρόφσκις προσπάθησε να συσσωρεύσει όλους τους πόρους που υπάρχουν ώστε να εκμεταλλευτεί όλα τα κονδύλια «αυτό που η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι εξεπλάγην όταν άκουγε από τον κ. Τσίπρα «επί ώρες μία επιχειρηματολογία κατά της δίκαιης φορολόγησης των πλουσιότερων στην Ελλάδα εις βάρος των φτωχότερων», ενώ αποκάλυψε ότι ήταν αυτός και όχι ο Ελληνας πρωθυπουργός που πρότεινε τη δίκαιη φορολόγηση των πλοιοκτητών και την περικοπή των αμυντικών δαπανών. «Δεν ήταν ο κ. Τσίπρας που το πρότεινε» είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το τι θα πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε χθες ότι μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι δεν περιμένουν μέχρι να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση κάποια νομοθέτηση αλλά μία προετοιμασία για το νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει. Η προετοιμασία αυτή θα παρουσιαστεί άλλωστε και από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στο Εurogroup του Σαββάτου.

Ενώ δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία του νέου Μνημονίου και αυτό που αναμένεται είναι μετά τις εκλογές να επιστρέψει κλιμάκιο των πιστωτών στην Αθήνα για να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 3 δισ. ευρώ.

Σημαντικό θέμα τους επόμενους μήνες θα είναι και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα και Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί συμφωνία, όμως τόνισε ότι είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ επιμένει να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το θέμα, όμως, αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις είναι τα τα κράτη-μέλη και όχι οι θεσμοί, ωστόσο εκτίμησε ότι αυτή τη φορά -σε σχέση με το 2012- δεν θα είναι τόσο «επίπονη» η διαδικασία.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σημείωσε πως θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup του ερχόμενου Σαββάτου, ενώ υπενθύμισε ότι από τα 25 δισ. τα οποία προβλέπει η συμφωνία του Ιουνίου, τα 10 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ για τα υπόλοιπα 15 δισ. οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες για το πότε θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, ωστόσο, υπογράμμισε πως σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία και η Κύπρος, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερο εκτεταμένες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT