Ισοδύναμο με απόδοση το… 2017 η φορολόγηση ακινήτων του εξωτερικού

Ισοδύναμο με απόδοση το… 2017 η φορολόγηση ακινήτων του εξωτερικού

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση των ακινήτων του εξωτερικού θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ενα από τα ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι η φορολόγηση των ακινήτων του εξωτερικού ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ωστόσο, ακόμα και αν επιβληθεί φόρος στην ακίνητη περιουσία που κατέχουν οι Ελληνες στο εξωτερικό, αυτός θα καθυστερήσει να εφαρμοσθεί, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει σχετική προετοιμασία που απαιτεί το φιλόδοξο αυτό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν υπάρξουν υπολογίσιμα έσοδα, αυτά θα εισπραχθούν το νωρίτερο το 2017.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογηθούν τα ακίνητα που διαθέτουν οι Ελληνες στο εξωτερικό, αξιοποιώντας το σχέδιο Μόντι που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία το 2012. Ωστόσο, το σχέδιο τροποποιήθηκε αρκετές φορές δεδομένου ότι θα έπρεπε οι διατάξεις του νόμου να μην προσκρούουν στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ των χωρών. Ταυτόχρονα εξαιρέθηκαν από τον νόμο τα νομικά πρόσωπα, ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. περιορίζοντας σημαντικά το εύρος των υπόχρεων στον φόρο. Μάλιστα, οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα και μόνο, καταβάλλουν φόρο περιουσίας αφού συμψηφίσουν προηγουμένως τον ανάλογο φόρο ή κάποιον άλλον σχετικό φόρο που καταβλήθηκε στη χώρα που βρίσκεται το ακίνητο.

Συγκεκριμένα ο νόμος Μόντι προβλέπει ότι για την αποφυγή της διπλής φορολογίας θα πρέπει να αφαιρείται από τον υπολογισμό ο φόρος ακίνητης περιουσίας που καταβλήθηκε στο εξωτερικό κατά το ίδιο έτος. Το ελληνικό σχέδιο επί της ουσίας θα προβλέπει έναν τελείως διαφορετικό φόρο από τον ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται επί των ακινήτων που βρίσκονται στη χώρα μας. Δηλαδή θα θεσπιστεί ένας φορολογικός συντελεστής ο οποίος θα επιβάλλεται στην κτηματολογική αξία των ακινήτων στο εξωτερικό (σε αρκετές χώρες υπάρχουν οι αξίες των ακινήτων στο κτηματολόγιο) ή στην τιμή που έγινε η αγοραπωλησία ή διαφορετικά στην εμπορική τιμή του ακινήτου. Ωστόσο, ο τρόπος αυτός φορολόγησης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα συνταγματικότητας, τα οποία άπτονται στο κατά πόσο μπορείς να φορολογείς ένα ακίνητο στην Ελλάδα με βάση τις αντικειμενικές αξίες και ένα άλλο ακίνητο, για παράδειγμα στη Γαλλία, με βάση τις εμπορικές τιμές ή με βάση τη συμβολαιογραφική πράξη. Πάντως, φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι το μέτρο δεν θα αποφέρει σημαντικά έσοδα, αντίθετα ενδεχομένως να χάσει εφόσον τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό αποφασίσουν να τα «περάσουν» σε μία εταιρεία.

Τι προβλέπει το σχέδιο Μόντι:

1. Επιβολή φόρου στα ακίνητα του εξωτερικού με συντελεστή 0,76%. Ποσό μικρότερο των 200 ευρώ δεν καταβάλλεται, οπότε και δηλώνεται στη φορολογική δήλωση.

2. Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής 0,4% για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.

3. Στον φόρο υπόκεινται:

• Ο ιδιοκτήτης των κτιρίων, κτίρια και γήπεδα για οποιαδήποτε χρήση.

• Ο κάτοχος του εμπράγματου δικαιώματος της επικαρπίας, χρήσης και κατοίκησης και οι μακροχρόνιες μισθώσεις.

4. Ο φόρος επιβάλλεται επί της κτηματολογικής αξίας ή της αξίας που έγινε η αγοραπωλησία ή της εμπορικής αξίας.

5. Οι χώρες για τις οποίες ο φόρος λαμβάνεται με βάση την κτηματολογική αξία του ακινήτου είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα (αντικειμενικές αξίες), Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ουγγαρία.

Οι χώρες στις οποίες λαμβάνεται υπόψη η αγοραία αξία ή η εμπορική τιμή είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Μάλτα.

6. Ο φόρος, με βάση το σχέδιο Μόντι, υπολογίζεται ως εξής: Εστω, φορολογούμενος διαθέτει ακίνητο στη Γερμανία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη η κτηματολογική αξία, υπολογίζεται ο φόρος με βάση το κόστος της αγοράς που ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Στη Γερμανία ο τοπικός φόρος ακινήτων που θα καταβληθεί φθάνει στα 400 ευρώ.

Ο φόρος ακινήτου εξωτερικού θα προσδιοριστεί ως εξής:

• Κόστος αγοράς: 100.000 ευρώ

• Υπολογισμός φόρου 100.000 Χ 0,76% = 760 ευρώ

• Φόρος που θα καταβληθεί 760 – 400 = 360 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή