Αμος Χόχστιν: Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα

Αμος Χόχστιν: Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν μια σπουδαία επίσκεψη για μένα, πρώτη φορά γνωρίζω τον υπουργό και φεύγω με την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια στρατηγική συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί, όπως κάναμε στο παρελθόν». Η δήλωση αυτή του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ασφάλειας και ενέργειας Αμος Χόχστιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη, είναι ενδεικτική του καλού κλίματος που επικράτησε σε αυτήν και κυρίως της αποκατάστασης των σχέσεων, που είχαν εμφανώς διαταραχθεί κατά την περίοδο της θητείας του κ. Λαφαζάνη στο αρμόδιο υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έγινε καμία αναφορά χθες στον αγωγό Turkish Stream, ενώ διαπιστώθηκε η κοινή διάθεση για επιτάχυνση των αγωγών Tap και IGB.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά κυρίως για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος και σε ό,τι αφορά τον Tap, το χαρακτήρισε στρατηγικό έργο και επεσήμανε ότι υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάμεσα στην κοινοπραξία και την ελληνική κυβέρνηση. «Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συζητήσουν ανοιχτά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξεύρεσης λύσης. Ολες οι πλευρές συμφωνούν σε αυτό και αναγνωρίζουν τη σημασία επίτευξης συμφωνίας γρήγορα», δήλωσε ο κ. Χόχστιν. Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση που είχε και με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα για το θέμα του IGB, o Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης και σε ό,τι αφορά τον IGB εστίασε στα θέματα χρηματοδότησης και βιωσιμότητας του έργου και ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις με τη βουλγαρική πλευρά θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. «Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή