ΣΕΒ: Σε φόρους και εισφορές το 60% του μισθού στην Ελλάδα

ΣΕΒ: Σε φόρους και εισφορές το 60% του μισθού στην Ελλάδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Με απόσταση τις μεγαλύτερες εισφορές και τους μεγαλύτερους φόρους στην Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ (60%) καταβάλλει ένας υψηλόμισθος γονέας δύο παιδιών στην Ελλάδα, ενώ και στο επίπεδο του μέσου μισθού η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Η σημαντική αυτή επισήμανση καταγράφεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, που επικεντρώνει την ανάλυσή του στο θέμα των επενδύσεων με έμφαση στην άρση των διαρθρωτικών στρεβλώσεων.

Οι αναλυτές του ΣΕΒ, σχολιάζοντας το πόρισμα για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τις συντάξεις, βάζουν στη συζήτηση και τον παράγοντα «φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας», τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, διαφορετικά δεν θα αναληφθούν οι απαραίτητες επενδύσεις και δεν θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις εργασίας. «Οι υπερβολικά υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης συντελούν στη χαμηλή απασχόληση των μισθωτών», επισημαίνει ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει ότι «καλό είναι αυτά να λαμβάνονται υπόψη όταν συζητούνται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για την κάλυψη των όποιων ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων ανεξαρτήτως, στρεβλώσεων και προνομίων, χωρίς να εξετάζονται ταυτόχρονα περικοπές εκεί όπου είναι εφικτές και κοινωνικά δικαιολογημένες».

Το μείζον θέμα της βαθιάς αποεπένδυσης που έχει υποστεί λόγω ύφεσης η ελληνική οικονομία μετέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και στον αντιπρόεδρο και επίτροπο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους στις Βρυξέλλες. Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι η τεράστια αποεπένδυση που έχει συμβεί στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της ύφεσης δεν θα ανατραπεί με ημίμετρα ή με νέα επιδρομή φόρων και εισφορών στις επιχειρήσεις και στη μισθωτή εργασία. «Στις συναντήσεις που είχαμε με τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον επίτροπο αναδείξαμε τη σημασία της σταθερότητας και της νομικής ασφάλειας που ζητούν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα μας, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια νέα πολιτική φορολογικών κυρίως κινήτρων υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων, καθώς και άμεσα μέτρα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ως προς το φορολογικό, ασφαλιστικό και ενεργειακό τους κόστος», δήλωσε ο κ. Φέσσας μετά το πέρας των συναντήσεών του στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Φέσσας έθεσε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ατζέντα τεσσάρων σημείων για τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

1. Διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και εργαλείων με αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ως αντίβαρο στον υφεσιακό χαρακτήρα του νέου προγράμματος.

2. Ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σαφή  διασφάλιση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα, άρση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων για τα εταιρικά κεφάλαια και αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (NPLs).

3. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με άξονες:

• Εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική παραγωγή και εξαίρεση της Ελλάδας λόγω καθίζησης του ελληνικού ΑΕΠ από τις υποχρεώσεις για τις εκπομπές CO2 για τη χώρα μας.

• Ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.

• Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στη μισθωτή απασχόληση.

4. Δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος.