Ολα ανοιχτά για τις περικοπές συντάξεων

Ολα ανοιχτά για τις περικοπές συντάξεων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ασφαλιστικό την εβδομάδα που έρχεται, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να πρέπει πλέον να ανοίξει τα χαρτιά του για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος, τους πόρους χρηματοδότησής του, αλλά και το ύψος των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Παράλληλα, εντός των επομένων ημερών πρέπει να «κλειδώσει» και το σχέδιο ενοποίησης των Ταμείων, με τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ να διεκδικούν τη διατήρησή τους ως αυτόνομων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς όμως η προσπάθεια αυτή να κερδίζει έδαφος.

Το χρηματοδοτικό κενό που καλείται να καλύψει το υπουργείο Εργασίας μέσω των περικοπών στις συντάξεις υπολογίζεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτό να μεγαλώσει, εάν οι δανειστές διαπιστώσουν ότι μέσω της νέας αρχιτεκτονικής δεν επιτυγχάνεται η επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Στην εθνική αναλογιστική αρχή πραγματοποιείται μεγάλο μέρος των «μετρήσεων» προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των αναγκαίων περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες βάσει του σχεδίου θα επανυπολογισθούν. Βέβαια, «ακόμη κι αν απαιτείται μόνο μία πράξη για κάθε ασφαλιστικό φάκελο, αυτό συνεπάγεται αυτόματα τουλάχιστον δύο χρόνια δουλειάς», επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, που εκτιμούν ότι για να υπολογιστούν εκ νέου, περισσότεροι από 4 εκατ. φάκελοι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 χρόνια…

Με στόχο τον περιορισμό των περικοπών, ο υπουργός έριξε στο τραπέζι, περισσότερο ως πυροτέχνημα και λιγότερο ως πραγματική βάση συζήτησης με τους θεσμούς, το ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών, ή ακόμη και των εργατικών εισφορών, κατά περίπου 1 μονάδα. Η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από τους δανειστές, ενώ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Σταυρόλεξο για ικανούς λύτες θεωρείται και το θέμα της ενοποίησης κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς, αν και ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά πως μόνο έτσι θα διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων και οι περικοπές θα είναι μικρότερες (σε συνδυασμό με τον επανυπολογισμό), ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, πάντως, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να παρουσιάσει την τελική πρότασή του. Μέχρι σήμερα, έχει συμφωνηθεί να υπάρχουν ενιαίοι όροι ασφάλισης για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και ήδη συνταξιούχους.

Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει και για το θέμα της εθνικής σύνταξης, αν και κάθε μέρα που περνάει, μειώνεται κατά τι. Πλέον, εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 384 ευρώ και θα συνδέεται με την πορεία του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή