ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τις υπηρεσίες, όπου σημειώνεται μικρή επιδείνωση, καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Οκτώβριο. Η επίδοση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ωστόσο, (ανέβηκε στις 86,5 μονάδες από τις 83,1 τον Σεπτέμβριο) παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,3 μονάδες) αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, πριν δηλαδή από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ερμηνεύοντας την εξέλιξη του δείκτη για τον μήνα Οκτώβριο, το ΙΟΒΕ παρατηρεί ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κινούνται σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον το οποίο προσδιορίζεται σε οικονομικό επίπεδο από το νέο πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους. Με τις παραμέτρους του προγράμματος να αποσαφηνίζονται σταδιακά και όσο η εφαρμογή του είναι σε εξέλιξη, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προσαρμογής όλων στα νέα δεδομένα.

Η παρουσία των κεφαλαιαικών ελέγχων, σημειώνει το ΙΟΒΕ, φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ η ρευστότητα για την οποία είχαν προνοήσει όσοι προέβλεπαν τους ελέγχους κεφαλαίων συγκρατεί προς το παρόν τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Το ΙΟΒΕ εκτιμά, επίσης, ότι η πραγματική επίδραση των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου θα εκφραστεί στις προσδοκίες των προσεχών μηνών.

Σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρατηρείται βελτίωση σε όλους τους βασικούς δείκτες, εκτός των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση καταγράφουν θετική μεταβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή