Αύξηση στα έσοδα του δημοσίου τον Οκτώβριο

Αύξηση στα έσοδα του δημοσίου τον Οκτώβριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλή πορεία των εσόδων τον περασμένο Οκτώβριο δεν ήταν αρκετή για να αναστρέψει την υστέρηση που καταγράφηκε στο 10μηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού (μετά τις επιστροφές φόρων) ανήλθαν στα 36,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 41 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού να εισπράξει το ποσό των 14 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι που θα εισπραχθούν το πρώτο δίμηνο του 2016, δηλαδή ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ενδεχομένως τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

Οπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είναι πολύ πιθανό τα τέλη κυκλοφορίας να έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Ιανουαρίου εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης της υπουργικής απόφασης με τα νέα τέλη που θα εντάσσουν στο σύστημα και τα αυτοκίνητα που μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν (πετρελαιοκίνητα, υβριδικά).

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το 2016 σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας και ακόμα 1 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Πάντως, τον περασμένο μήνα οι εισπράξεις του Δημοσίου παρουσίασαν αύξηση 714 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του 2014. Ειδικότερα:

• Από τις εφορίες εισπράχθηκαν τον Οκτώβριο 3,35 δισ. ευρώ έναντι 2,88 δισ. ευρώ κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

• Από τα τελωνεία οι εισπράξεις ανήλθαν στα 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 758.000 ευρώ το 2014.

• Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν στα 256,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13% σε σχέση με τις επιστροφές που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014.

• Τα καθαρά έσοδα για τον μήνα Οκτώβριο έφθασαν τα 4,38 δισ. ευρώ έναντι 3,67 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2014.

• Συνολικά οι επιστροφές εσόδων έως και τον μήνα Οκτώβριο έφθασαν στα 2,27 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μικρότερο κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτά που είχαν επιστραφεί στο 10μηνο του 2014.

• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων επιβραδύνθηκαν τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν φθάσει στα 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή