Ποιοι εξαιρούνται από τα νέα όρια ηλικίας

Ποιοι εξαιρούνται από τα νέα όρια ηλικίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιείται και τίθεται σε εφαρμογή η ολική ανατροπή των ορίων ηλικίας αλλά και του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με τους νέους όρους συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Συνολικά, περίπου 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα παραμείνουν στην υπηρεσία τους από 6 μήνες έως 17 χρόνια. Με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται επίσης ότι εξαιρούνται από τις αλλαγές περίπου 40.000 ασφαλισμένοι που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα έως τις 18 Αυγούστου, «κλειδώνοντας» έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας, είτε ανήκουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται (π.χ., βαρέα).

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αλλαγές θίγουν κυρίως μητέρες ανηλίκων, άντρες με ανήλικα που θεμελίωσαν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, εργαζόμενους με 35ετία που δεν πληρούσαν τον Αύγουστο όλες τις προϋποθέσεις, κ.ά. Το δικαίωμα εξόδου χωρίς όριο διατηρείται μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει τα 35 ή 37 χρόνια ασφάλισης μέχρι και την 18/8 (με θεμελίωση το 2010).

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες υπαλλήλων:

• Οσοι αποχώρησαν από την υπηρεσία μέχρι και την 18/8/2015.

Για τα πρόσωπα αυτά για τα οποία, είτε εκκρεμεί η έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης, είτε έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική πράξη και η σύνταξή τους τελεί υπό αναστολή (λόγω μη συμπλήρωσης του κατά περίπτωση ισχύοντος ηλικιακού ορίου), εξακολουθούν να ισχύουν τα ηλικιακά όρια που ίσχυαν κατά τον κρίσιμο χρόνο της αποχώρησής τους από την υπηρεσία.

• Οσοι απολύθηκαν από την υπηρεσία λόγω ανικανότητας από 19/8/2015 και μετά ή αποχώρησαν από την ίδια ημερομηνία και μετά και ανήκουν στην κατηγορία των πασχόντων από τις «ειδικές παθήσεις» (παραπληγικοί, τετραπληγικοί, τυφλοί, νεφροπαθείς , πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, κ.ά.), καθώς και γι’ αυτούς που ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και αποχωρήσει πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης καταστούν στο μεταξύ ανίκανοι κατά ποσοστό τουλάχιστον 67%.

• Οσοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35 ή 37 ετών ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, κατά περίπτωση, και κατά την 18/8/2015 είχαν συμπληρώσει τα έτη αυτά. Για τα πρόσωπα που συμπληρώνουν τα 35 ή 37 έτη ασφάλισης μετά την ανωτέρω ημερομηνία, το 58ο ή 55ο έτος ηλικίας λογίζεται ως όριο ηλικίας για τις ανάγκες εφαρμογής των Πινάκων 1 & 2, κατά περίπτωση.

• Οι εκπαιδευτικοί που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και κατά την 18/8/2015 είχαν συμπληρώσει τα 30 έτη και το 55ο έτος της ηλικίας τους ή τα 30 έτη και το 60ό έτος της ηλικίας τους, κατά περίπτωση. Εάν μία εκ των δύο προϋποθέσεων (30+55 ή 30+60, κατά περίπτωση) δεν έχει συμπληρωθεί κατά την ανωτέρω ημερομηνία, το νέο όριο ηλικίας των προσώπων αυτών αυξάνεται με βάση τους Πίνακες 1 ή 2, κατά περίπτωση, όπως και των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων.

• Οσοι κατά την 18/8/2015 έχουν συμπληρώσει τόσο τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότησή τους χρόνο ασφάλισης όσο και το προβλεπόμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας για την καταβολή πλήρους σύνταξης.

• Οι γονείς που έχουν παιδί άγαμο και ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω, για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει η συμπλήρωση 25ετίας για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης.

• Το προσωπικό εσωτερικής φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων.

• Υπάλληλοι ΟΤΑ που απασχολούνται στις ειδικότητες συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, εργάτες αφοδευτηρίων, εργάτες ταφής-εκταφής νεκρών, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT