Διήμερο ράλι ανόδου για τα ομόλογα

Διήμερο ράλι ανόδου για τα ομόλογα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διήμερο ράλι ανόδου κατεγράφη χθές και σήμερα στις τιμές των ελληνικών ομολόγων μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι «ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις». Η φράση αυτή πυροδότησε αγορές ελληνικών τίτλων χρέους την Πέμπτη αλλά κα σήμερα με αποτέλεσμα  η τιμή του 10ετούς να αναρριχηθεί στα 76,20 λεπτά του ευρώ από 73,45 λεπτά που ήταν η αντίστοιχη τιμή στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στο 7,12% από 7,61% την περασμένη Δευτέρα. Ανάλογη εικόνα με άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων σημειώθηκε και για τις άλλες δύο κρατικές εκδόσεις χρέους. Πιο συγκεκριμένα το 5ετές ελληνικό έχει σημερινή τιμή στα 94,35 λεπτά από 92 λεπτά που είχε αποτιμηθεί τη Δευτέρα και απόδοση στο 6,63% από 7,45% στην έναρξη της εβδομάδας. Σήμερα το 3ετές κρατικό ομόλογο αποτιμάται στα 95,75 λεπτά του ευρώ από  93,60 λεπτά στην αρχή της εβδομάδας.

Είναι αξιοσημείωτη και η αύξηση του όγκου συναλλαγών στην εγχώρια ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΗΔΑΤ) καθώς οι συναλλαγές αυτη την εβδομάδα ξεπέρασαν τα 30 εκατ.ευρώ. Επίσης το spread (διαφορά απόδοσης ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο που κυμαίνεται στο 0,57%) ανήλθε στις 655 μονάδες βάσης αό 693 μονάδες βάσης αρχή της δεύτερης εβδομάδας του Νοεμβρίου.

Στα ευρωομόλογα, η απόδοση της ιταλικής και γαλλικής δεκαετίας ανήλθαν αντίστοιχα σε 1,57% και 0,88% από 1,77% και 1,01% που ήταν οι αντίστοιχες αποδόσεις τη περασμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Επίσης οι αποδόσεις του δεκαετούς ισπανικού και πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώθηκαν σήμερα σε 1,80% και 2,76% αντίστοιχα έναντι 1,95% και 2,83% που εμφάνισαν οι αποδόσεις των ομολόγων για τις χώρες της ιβηρικής χερσονήσου. Τελος η απόδοση του 10ετούς γερμναικού ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στο 0,57% από 0,69% την περασμένη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή