4+1 ρήτρες για τις περικοπές στις συντάξεις

4+1 ρήτρες για τις περικοπές στις συντάξεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις συν μία ασφαλιστικές «ρήτρες» είναι αυτές που θα καθορίζουν το ύψος των συντάξεων, για παλαιούς αλλά και νέους ασφαλισμένους βάσει του κεντρικού σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τη ρήτρα αποδοχών (ποσοστό αναπλήρωσης), τη ρήτρα εισφορών – ετών ασφάλισης, τη ρήτρα απασχόλησης και τη ρήτρα ανάπτυξης, ενώ ως «μπαλαντέρ» θα έρχεται να λειτουργεί η ρήτρα ηλικίας. Τον πυρήνα της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, χωρίς βέβαια να αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος των εισφορών και τον «αλγόριθμο» που θα καθορίσει και το τελικό ύψος των επερχόμενων περικοπών στις συντάξεις αλλά και τις μελλοντικές παροχές. Αλλωστε, το τελικό μείγμα θα «κλειδώσει» με τους επικεφαλής των θεσμών, στους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε συνεχείς συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται τα τελικά σενάρια που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ για το 2016, καθώς το πρωταρχικό, στο οποίο το βάρος για το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής έπεφτε στους ήδη συνταξιούχους, ήταν άκρως ανησυχητικό, με μειώσεις έως και κατά 40%.

Στο… μπλέντερ του επανυπολογισμού, τέσσερα είναι τα κλειδιά που θα διαμορφώσουν το ποσό της σύνταξης, με την ηλικία εξόδου να λειτουργεί σε δεύτερο επίπεδο, ως τελικός… κόφτης για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Πρόκειται για τη ρήτρα αποδοχών, ήτοι τις συντάξιμες αποδοχές και το ποσοστό αναπλήρωσης, τη ρήτρα εισφορών, δηλαδή τα έτη ασφάλισης και το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, αλλά και τις δύο ρήτρες που θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρo» των σχεδιαζόμενων περικοπών, ήτοι τη ρήτρα απασχόλησης και τη ρήτρα ανάπτυξης μέσω των οποίων οι όποιες παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων και των εισφορών θα συνδέονται με το ΑΕΠ και την πορεία της αγοράς εργασίας. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα λειτουργεί καταλυτικά, καθώς θα καθορίζει και το τελικό ύψος της σύνταξης. Στην πράξη, και ειδικά για τους ήδη συνταξιούχους, όσο νωρίτερα από το γενικό όριο συνταξιοδοτήθηκε κάποιος, τόσο μικρότερος θα είναι ο «βαθμός προστασίας» του κράτους στις επερχόμενες περικοπές.

Για τους νέους ασφαλισμένους, ρόλο «κλειδί» κατέχει το ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς θα καθορίζει στο εξής σε μεγάλο βαθμό το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, και εφόσον η τρόικα δεχθεί τη διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερο για τους χαμηλόμισθούς και χαμηλότερο γι’ αυτούς που κατά τον εργάσιμο βίο τους λάμβαναν υψηλότερους μισθούς.

Το τελικό εύρος των παρεμβάσεων πάντως, θα εξαρτηθεί από το αν στο μείγμα των μέτρων θα συμπεριληφθούν και αυξήσεις εισφορών, κάτι για το οποίο εκφράζουν ενστάσεις δανειστές κι επιχειρηματικός κόσμος. Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι την πρόταση για αύξηση εισφορών (εργοδοτών αλλά και εργαζομένων) ενώ αναζητά τρόπους αντιμετώπισης της «μαύρης» εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να γίνει και αναφορικά με το οργανωτικό κομμάτι της επερχόμενης μεταρρύθμισης, καθώς η δημιουργία ενός Εθνικού υπερ-φορέα Ασφάλισης κάτω από τον οποίο θα κρεμασθούν πιθανότατα ως ειδικοί λογαριασμοί, η επικούρηση και τα εφάπαξ έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο σε φορείς που εκπροσωπούν ασφαλισμένους, όσο και σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή