Πίστωση χρόνου για το ασφαλιστικό

Πίστωση χρόνου για το ασφαλιστικό

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2016 το σύνολο των μέτρων που θα οδηγήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή κατά 1% του ΑΕΠ ζήτησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος φαίνεται πως ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου από τους δανειστές, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι αναλογιστικές μελέτες για τις κύριες συντάξεις. Κατά τη συνάντηση φαίνεται πως κλείδωσε το οργανωτικό σχήμα, με τη δημιουργία ενός ταμείου με ξεχωριστές διευθύνσεις ή λογαριασμούς επικούρησης και εφάπαξ, ενώ αντιδράσεις εξέφρασαν οι θεσμοί και στο θέμα της εθνικής σύνταξης, καθώς επιμένουν στην καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Οι οριστικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς «αγκάθια» της μεταρρύθμισης δεν θεωρούνται μόνο οι δύσκολες πολιτικά αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση αλλά και οι διαφορετικές και σε ορισμένες περιπτώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, απόψεις που επικρατούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε πως δεν μπορούν να γίνουν περικοπές συντάξεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κάτι με το οποίο δεν φαίνεται να διαφωνούν οι δανειστές. Αυτό βέβαια που ζητούν είναι «αριθμούς» τους οποίους το υπουργείο δεν εμφανίστηκε έτοιμο να παρουσιάσει. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση βάσει της οποίας θα γίνει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ηδη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για την ερχόμενη Τρίτη, όπου όπως όλα δείχνουν θα καταγραφεί και πιθανότατα να καθαρογραφεί η τελική κυβερνητική πρόταση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση και παρότι στην πράξη οι δύο πλευρές δεν μπήκαν στην ουσία της διαπραγμάτευσης, τρία ήταν τα σημεία που στάθηκαν περισσότερο οι εκπρόσωποι των θεσμών. Αναλυτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο εμφανίστηκε δυσαρεστημένο από την καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των προτάσεων και κατά συνέπεια στην ποσοτικοποίηση των μέτρων και την επίδρασή τους στον στόχο για περικοπές της τάξης των 900 εκατ. ευρώ εντός του 2016. Η ελληνική πλευρά ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου που δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι οι θεσμοί δεν αντέδρασαν στην αναφορά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για πρόσκαιρη αύξηση των εισφορών με στόχο τον περιορισμό των περικοπών στις συντάξεις. Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, θα πρέπει να περιληφθούν εντός του επόμενου διαστήματος, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Στο τραπέζι τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και το θέμα της Εθνικής Σύνταξης για το οποίο μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στη θέση τους για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μην αυξηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και να μην αλλοιωθεί η ανταποδοτικότητα στη σχέση εισφορών και παροχών. Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επέμεινε στην πάγια θέση που έχει διατυπώσει εξαρχής, σύμφωνα με την οποία η Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ) θα χορηγείται ανεξαρτήτως κριτηρίων σε όλους τους ασφαλισμένους μετά τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, πιθανότατα με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε και για τον οριστικό αριθμό των Ταμείων που θα προκύψει μέσα από την προωθούμενη ενοποίηση, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τις θέσεις της για τη δημιουργία ενός υπερταμείου στο οποίο θα ενταχθούν ως ξεχωριστός λογαριασμός η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Δεν αποκλείεται για λειτουργικούς λόγους και χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία των ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους, να διαμορφωθούν τελικά τρία ταμεία, ένα κύριας ασφάλισης, ένα επικουρικής κι ένα εφάπαξ.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στελεχών του υπουργείου Εργασίας, με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να προχωρήσουν οι εξειδικεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή