Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερή νομοθέτηση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες, προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των κύριων συντάξεων, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Εν μέσω διαρροών για ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών ώστε να επιβληθούν μειώσεις κύριων συντάξεων από 6% έως και 30% και ενόψει της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, στήνεται σκηνικό ρήξης.
Πεδίο σύγκρουσης θεωρείται η πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει σημαντικό μέρος της δέσμευσης για δημοσιονομική προσαρμογή κατά 1% του ΑΕΠ εντός του 2016 με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και δευτερευόντως με τη μείωση επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων, χωρίς να «πειράξει» τις κύριες συντάξεις.
Θέτοντας ως «εθνική κόκκινη γραμμή» την προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη ακόμη και να νομοθετήσει -χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών- την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες, εκ των οποίων 1,5 θα επιβαρύνει τους εργοδότες (1 μονάδα για την κύρια ασφάλιση και 0,5 για την επικούρηση) και 0,5 τους εργαζομένους. Υποστηρίζει ότι το μέτρο θα είναι πρόσκαιρο, για τα επόμενα 3 χρόνια, και θα συνδεθεί με την αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος. Δηλαδή, εάν μέσα στο διάστημα αυτό υπάρξει αύξηση των εσόδων για τα Ταμεία, θα προχωρεί σε αντίστοιχη μείωση των εισφορών. Παράλληλα, προωθεί την αντικατάσταση της περιβόητης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις με έναν «κανόνα βιωσιμότητας» στον οποίο συνυπολογίζει, εκτός από τα έσοδα – έξοδα, και τις προσόδους περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), προκειμένου να προχωρήσει μεν σε μειώσεις, που θα είναι όμως «στοχευμένες», δεν θα είναι οριζόντιες και θα ξεκινούν από τις συντάξεις άνω των 150 ευρώ.
Καθώς βέβαια οι δανειστές ενδιαφέρονται και για τη μακροχρόνια εξασφάλιση ενός χαμηλού κόστους για το ελληνικό Δημόσιο συνταξιοδοτικού συστήματος, μάχη αναμένεται να δοθεί και στο ύψος του ποσοστού αναπλήρωσης, του δείκτη δηλαδή που θα καθορίσει τις μελλοντικές συντάξεις, αλλά και στο εάν η εθνική σύνταξη θα δοθεί με παράλληλη εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.
Εμμένουν σε εισοδηματικά κριτήρια οι θεσμοί
Οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στη λογική των εισοδηματικών κριτηρίων όσον αφορά την εθνική σύνταξη, ενώ «σπρώχνουν» όσο πιο χαμηλά γίνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας επιμένει στη χορήγηση, χωρίς εξαιρέσεις και κριτήρια, της εθνικής σύνταξης σε όλους όσοι συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης, ενώ προβάλλουν σενάριο σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό αναπλήρωσης για τα μεσαία προς χαμηλά εισοδήματα θα φθάνει ακόμη και το 65%, για να πέφτει πέριξ του 55% στις περιπτώσεις υψηλόμισθων ασφαλισμένων.
Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Βέβαια, η διαπραγμάτευση εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα μετά τις 15 Ιανουαρίου 2016.
Στο ενδιάμεσο, αναμένεται να ενταθούν και οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Χθες, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με βασικό θέμα στην ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, ο Γάλλος επίτροπος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική». Σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε να τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες προτάσεις που του παρουσίασε ο Ελληνας υπουργός Εργασίας, καθώς αυτές αναμένεται να αποτελέσουν σημείο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών.