Κρίσιμο τεστ ενόψει της δύσκολης μάχης για το ασφαλιστικό

Κρίσιμο τεστ ενόψει της δύσκολης μάχης για το ασφαλιστικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβα ασφαλιστικού, ενόψει της δύσκολης μάχης που θα δοθεί εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, κατά την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες για τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ αποκλείει την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της εθνικής σύνταξης και διαπραγματεύεται προκειμένου το ποσοστό αναπλήρωσης (βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις) να είναι πάνω από 55%. Στον αντίποδα, οι δανειστές αποκρούουν σενάρια αύξησης του μη μισθολογικού κόστους, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι καταφεύγουν στην επιχειρηματολογία που απέρριπταν όλο το προηγούμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι αντί να αυξηθούν οι εισφορές, πρέπει να επιδιωχθεί η αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων και κυρίως η αύξηση των εσόδων από τον δραστικό περιορισμό της ανασφάλιστης ή και αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιδίωξης για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, οι δανειστές επιμένουν η εφαρμογή της εθνικής σύνταξης να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια.

Δεδομένη θεωρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων και από τις δύο πλευρές, με τη διαπραγμάτευση να αφορά κυρίως το ύψος των επερχόμενων περικοπών, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μη χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το ΑΚΑΓΕ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτή η χρηματοδότησή του από τα έσοδα από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων. Μειώσεις έρχονται και για τα εφάπαξ βοηθήματα που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10%. Παράλληλα αναμένονται και νέες μειώσεις για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι της τάξης του 30%. Περικοπές έρχονται και για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, ενώ «κλειδωμένη» θεωρείται και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ σταδιακά, έως το 2019, κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντικό μέρος της σημερινής συνάντησης αναμένεται να αναλωθεί στον σχεδιασμό για ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δίνουν μεγάλο βάρος στο θέμα, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην πραγματική ενιαιοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης χωρίς εξαιρέσεις. Στόχος της κυβέρνησης, στον νόμο-πλαίσιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου 2016, είναι να περιγράφεται η πορεία υλοποίησης των ενοποιήσεων, καθώς εκτιμάται ότι δεν είναι εύκολο, διοικητικά και πρακτικά, να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή