Τέσσερις «κίτρινες» κάρτες βγάζουν οι θεσμοί για το ασφαλιστικό

Τέσσερις «κίτρινες» κάρτες βγάζουν οι θεσμοί για το ασφαλιστικό

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ισχυρές ενστάσεις με το… «καλημέρα» εκφράζουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών που μελετούν από την προηγούμενη εβδομάδα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν και στο εσωτερικό οι αντιδράσεις για κεντρικά σημεία της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης.  Τα ποσοστά αναπλήρωσης, η αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 προκειμένου να δίνεται η εθνική σύνταξη, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και η έλλειψη τεκμηρίωσης για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιδιωκόμενων αλλαγών είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», τα τέσσερα κεντρικά ζητήματα στα οποία καταγράφονται εντονότερες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών. Μάλιστα, τα δύο πρώτα ζητήματα προκαλούν και εσωτερικές αναταράξεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη σε τηλεοπτικό σταθμό περί αναγκαίας επανεξέτασης των ποσοστών αναπλήρωσης, καθώς και των εισφορών και του συνόλου του εργασιακού βίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, στην περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ότι το νέο σύστημα δεν θα του επιστρέφει ό,τι δώσει από το 25ο έως το 35ο έτος της εργασίας του. Τους ίδιους φόβους για δημιουργία αντικινήτρων ασφάλισης εκφράζουν και οι δανειστές.

Βέβαια, ο κ. Ρομπόλης επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο φτώχειας των συνταξιούχων, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής αναπλήρωσης για τις πιο υψηλές συντάξεις και να αυξηθεί για τις χαμηλότερες, ώστε να μπορούν να στηρίζονται οι πιο αδύναμοι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται η «αναλογικότητα εισφορών-παροχών». Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται αντίθετοι στην εσωτερική αναδιανομή που προωθεί η ελληνική πρόταση και ζητούν, αφενός, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όλους, αφετέρου, εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη και καταβολή της έπειτα από τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ώστε να μην αλλοιώνεται η ανταποδοτικότητα των εισφορών με τις καταβαλλόμενες παροχές. Παράλληλα και παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τις τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις, οι δανειστές διατηρούν έντονες επιφυλάξεις ως προς την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1-1,5 ποσοστιαία μονάδα. Αν και η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης συνεχίζεται, και η επίσημη τοποθέτηση των δανειστών θα κατατεθεί με την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, μεταξύ των ενστάσεων καταγράφεται αυτή για την έλλειψη τεκμηρίωσης αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων.

Από την ελληνική πλευρά, τέλος, εκφράζονται φόβοι πως οι θεσμοί θα αντιδράσουν και στη λύση της «προσωπικής διαφοράς», στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου να αποφευχθούν νέες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ακόμη και μετά το 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την πολύωρη παρουσίαση της πρότασης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι είναι προετοιμασμένος να δώσει μάχη για το θέμα. Στο ενδιάμεσο, η μάχη δίνεται για το θέμα των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να επεξεργάζονται διάφορες λύσεις, όπως τη μείωση της κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, αλλά και την επιβολή εσωτερικού πλαφόν στις εισφορές των υψηλών εισοδημάτων, ώστε να μετριαστούν οι υπέρογκες αυξήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πολύωρες συνεδριάσεις μεταξύ των επιτελών των δύο υπουργείων, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται μηνιαίως η παρακράτηση φόρου 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε τρίμηνη ή τετράμηνη βάση. Για τα μπλοκάκια εξετάζεται το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά όπως αντιμετωπίζονται και φορολογικά, δηλαδή να θεωρείται μισθωτός (άρα να πληρώνει το 6,5% των εισφορών και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του) α) όποιος έχει μέχρι τρεις εργοδότες ή β) αν έχει περισσότερους, όποιος λαμβάνει από τον έναν εργοδότη τουλάχιστον το 75% του εισοδήματός του.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της μεικτής τεχνικής επιτροπής που συστάθηκε με στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και με εκπροσώπους των ανεξάρτητα απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή