Εθνικό σχέδιο για επιστροφή στην ανάκαμψη

Εθνικό σχέδιο για επιστροφή στην ανάκαμψη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης με τους εταίρους αποτελεί τη βασικότερη πρόκληση για την κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα, που με τη σειρά και εφόσον συνδυαστεί με τα κατάλληλα μέτρα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Στο συμπέρασμα αυτό συμφώνησαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων» (A Financial Crisis Manual – Reflections and the Road Ahead), σε επιμέλεια των κ. Δ. Θωμάκου, Π. Μονοκρούσου και Κ. Νικολόπουλου.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται εμπεριστατωμένη ανάλυση της εξέλιξης του ελληνικού δημοσίου χρέους μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα ενός νέου πακέτου ελάφρυνσής του. Παράλληλα τονίζεται η αναγκαιότητα χάραξης ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, μέσω της ανακοπής της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου, και την αύξηση της απασχόλησης για τη νεότερη γενιά, που θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικές προτεραιότητες του σχεδίου αυτού.

Οπως επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, «οι κίνδυνοι σήμερα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός». Μεταξύ αυτών «το προσφυγικό πρόβλημα και οι μη συμμετρικές επιπτώσεις του στην Ε.Ε., το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., οι διαφορετικές απόψεις κρατών-μελών για την τραπεζική ένωση, η προσαρμογή της Κίνας στο νέο επιδιωκόμενο οικονομικό πρότυπο, με μεγαλύτερη έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, καθώς και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή». Η ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως η επαναφορά εξαίρεσης –waiver– από την ΕΚΤ, η χαλάρωση και τελικά η εξάλειψη των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τέλος η συμπερίληψη της Ελλάδας στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ελάφρυνση χρέους.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στις συνθήκες που οδήγησαν στην ελληνική κρίση, που υπό το βάρος του θεσμικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη και της απουσίας ενός ελληνικού σχεδίου εξόδου από αυτήν, οδήγησαν σε ένα πρόγραμμα που βασίστηκε σε λανθασμένο μείγμα και δοσολογία πολιτικής, με υποτιμημένες τις επιπτώσεις του στην οικονομία και την κοινωνία.

Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος, υποστήριξε ο κ. Καραμούζης, θα είχε αμβλυνθεί αν η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή είχε βασιστεί στη μείωση του κράτους και των δαπανών, στις εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και σε ιδιωτικοποιήσεις ουσίας και συνδύαζε την εξυγίανση με την ανάπτυξη μέσω ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Αναγκαία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν και μια πιο ριζοσπαστική, προσυμφωνημένη και σε στάδια, ρύθμιση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurobank, αναπτυξιακές επιλογές χωρίς κοινωνική συνοχή, που ενισχύουν τα προνόμια των ολίγων, επιρρίπτουν το κόστος στους αδύναμους, χωρίς να προσφέρουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική και κοινωνική προστασία στους πολλούς, είναι χωρίς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή