Σε εκκρεμότητα εθνική σύνταξη, εισφορές, νέα πρόταση στους αγρότες

Σε εκκρεμότητα εθνική σύνταξη, εισφορές, νέα πρόταση στους αγρότες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τα ανοικτά μέτωπα του ασφαλιστικού, εντός και εκτός των τειχών, επιδιώκει η κυβέρνηση, που επεξεργάζεται βελτιωτικές προτάσεις για τους αγρότες, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για την έλευση των επικεφαλής των πιστωτών. Χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων σε σχέση με τα δύο αυτά θέματα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οπως, μάλιστα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνεδρίαση, οι ανακοινώσεις με τις παραμετρικές αλλαγές που εξετάζονται για τους αγρότες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», πρόκειται για τη δημιουργία τριών διαφορετικών βαθμίδων ασφάλισης, μία από τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες, αποφασίζοντας παράλληλα και για το ύψος των μελλοντικών παροχών τους. Και αυτό γιατί οι χαμηλότερες εισφορές (12% και 14%) θα οδηγούν σε χαμηλότερες παροχές τόσο αναφορικά με την εθνική σύνταξη (230 και 268 ευρώ αντίστοιχα) όσο και με την ανταποδοτική σύνταξη.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτονόμησης του ΟΓΑ, πιθανότατα για μια μεταβατική περίοδο. Πρόκειται για «όπλο» που αναμένεται να βγει τελευταίο από την κυβερνητική φαρέτρα, εφόσον χρειαστεί, καθώς δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για το θέμα. Ο κ. Κατρούγκαλος απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο δημιουργίας ξεχωριστού Ταμείου και για τους επιστήμονες, δηλώνοντας χθες χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να φανταστώ από πού βγαίνουν αυτά τα σενάρια». Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «κλείσει» όλα τα δευτερεύοντα θέματα για τα οποία οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών είχαν επισημάνει τις ενστάσεις τους, και πλέον μένουν ανοικτά όλα τα κεφαλαιώδη και σημαντικά θέματα, όπως η εθνική σύνταξη (σε ποιους, πότε και πόση θα δίνεται), τα ποσοστά αναπλήρωσης, η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, η τύχη των επικουρικών, καθώς και η μείωση του πλαφόν στις κύριες συντάξεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, συζητήθηκαν επίσης θέματα του υπουργείου Εργασίας που έχουν να κάνουν με την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου 2017, αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επανέλαβε ότι η μνημονιακή υποχρέωση για εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο από τις αρχές του επόμενου έτους θα υλοποιηθεί, ενώ, αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, επανέλαβε ότι υπάρχει ανοικτό πεδίο βελτιώσεων.

Παράλληλα, και σε συνέχεια προηγούμενης συνεδρίασης στην οποία είχε αποφασιστεί η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής για την κοινωνική οικονομία με επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, συζητήθηκαν οι αναγκαίες νομοπαρασκευαστικές εργασίες της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), καθώς και η δημιουργία ενός ευνοϊκού συστήματος χρηματοδότησης μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και με τη δημιουργία νέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή