Σε 7 ημέρες οι αποζημιώσεις καταθετών από το ΤΕΚΕ σε περίπτωση πτώχευσης τράπεζας

Σε 7 ημέρες οι αποζημιώσεις καταθετών από το ΤΕΚΕ σε περίπτωση πτώχευσης τράπεζας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση στις 7 ημέρες από τις 21 που ισχύει σήμερα της προθεσμίας καταβολής της αποζημίωσης στους καταθέτες σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), αλλά και η αύξηση του ορίου της κάλυψης έως και τις 400.000 των καταθέσεων που προκύπτουν από πώληση ακινήτου, καταβολή εφάπαξ, αποζημίωσης κ.ά. είναι οι βασικότερες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τη λειτουργία του ΤΕΚΕ, που κατατέθηκε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο διατηρεί το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Το συγκεκριμένο όριο ισχύει για το σύνολο των καταθέσεων κάθε καταθέτη στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως αριθμού λογαριασμών, νομίσματος και τόπου κατάθεσης εντός της Ε.Ε. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται ξεχωριστή κατάθεση του καθενός και αν δεν προκύπτει το τμήμα της κατάθεσης που αναλογεί στον καθένα, ο κοινός λογαριασμός κατανέμεται σε ίσα μέρη μεταξύ τους.

Αυξημένης προστασίας έως του πρόσθετου ορίου των 300.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 400.000 ευρώ, είναι οι καταθέσεις πού προέρχονται αποδεδειγμένα από συγκεκριμένες δραστηριότητες που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς. Μεταξύ αυτών είναι οι καταθέσεις από πώληση ή απαλλοτρίωση ιδιωτικής κατοικίας ή οικοπέδου και για το τμήμα που καταβάλλεται στον πωλητή που δεν ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή τον ιδιοκτήτη. Το όριο ισχύει και για καταθέσεις από καταβολή οφειλής μεταξύ συζύγων, εφάπαξ, αποζημίωσης λόγω λήξης εργασιακής σχέσης, αναπηρίας ή λόγω σωματικής βλάβης, καθώς και από καταβολή ασφαλιστικών παροχών από κοινωνική ή ιδιωτική ασφάλιση ή αποζημίωσης σε ασφαλισμένους. Η προστασία ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το ανώτατο όριο για τους επενδυτές πελάτες ορίζεται στα 30.000 ευρώ και ισχύει για το σύνολο των απαιτήσεων κάθε επενδυτή πελάτη έναντι συγκεκριμένης τράπεζας και ανεξαρτήτως των καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών. Οι επενδυτικές υπηρεσίες που καλύπτονται είναι η λήψη και διαβίβαση εντολών για λογαριασμό πελατών, για κατάρτιση συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά μέσα, η εκτέλεση εντολών για λογαριασμό πελατών, η διαπραγμάτευση για ίδιο λογαριασμό, η διαχείριση χαρτοφυλακίων, η αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων ή η τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων με ή χωρίς δέσμευση ανάληψης και η φύλαξη και διοικητική διαχείριση χρηματοπιστωτικών μέσων για λογαριασμό πελατών, περιλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών θεματοφύλακα.

Εκτός της προστασίας του ΤΕΚΕ τίθενται συγκεκριμένες κατηγορίες καταθέσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι καταθέσεις από συναλλαγές για τις οποίες έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι καταθέσεις των οποίων η ταυτότητα του κατόχου ή του δικαιούχου δεν έχει επαληθευθεί, καθώς επίσης και οι καταθέσεις φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαγγελματικής ασφάλισης, οι καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων για ίδιο λογαριασμό, τα ίδια κεφάλαια, οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και οι καταθέσεις των δημοσίων αρχών. Η εναρμόνιση των Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων, αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της υπό διαμόρφωση τραπεζικής ένωσης και όπως προβλέπει το νομοσχέδιο το ΤΕΚΕ θα υπόκεινται σε άσκηση προσομείωσης ακραίων καταστάσεων, που θα διενεργείται κάθε τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή