Αναμονή από 3 έως 33 μήνες για τη χορήγηση συντάξεων

Αναμονή από 3 έως 33 μήνες για τη χορήγηση συντάξεων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες διακυμάνσεις στον χρόνο απονομής των συντάξεων, μεταξύ 3 και 33 μηνών, προκαλεί η έλλειψη μηχανογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία, παράλληλα με το κύμα φυγής από το Δημόσιο που επικράτησε τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων ο χρόνος αναμονής αγγίζει τα 3 χρόνια, στο ΙΚΑ Καλαμάτας οι φάκελοι διεκπεραιώνονται μέσα σε 4 μήνες. Αντίστοιχες είναι οι διαφοροποιήσεις και ανά Ταμείο, με μεγάλους αδικημένους και πάλι τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που μένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και το Ταμείο Νομικών, όπου, λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανοργάνωσης, η αναμονή αγγίζει τους 33 μήνες. Η μείωση του προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί σαφώς έναν από τους σημαντικούς λόγους της καθυστέρησης, παράλληλα με το δαιδαλώδες και κατά συνέπεια χρονοβόρο σύστημα αλλά και την έλλειψη οργανωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησε το ένα τρίτο του προσωπικού του ΙΚΑ, χωρίς να αντικατασταθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εκτίμησε ότι οι χρόνοι αναμονής, οι οποίοι παραδέχθηκε ότι είναι ανεπίτρεπτα μεγάλοι, θα μειωθούν με την εφαρμογή της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία και σχεδόν ανύπαρκτη μηχανοργάνωση, ομολογώντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτήν τη φάση, ούτε καν με μεταφορά προσωπικού σε νευραλγικές υπηρεσίες όπου παρατηρούνται μεγάλα κενά. Ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση για συναίνεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα ταυτόχρονα για ανεύθυνη στάση.

Τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Παπαχριστόπουλος αλλά και αυτά των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος, το οποίο πλέον έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς, εκτός από την έλλειψη προσωπικού και μηχανοργάνωσης, υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας για την πληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί και εκτιμώνται σε 3,7 δισ. ευρώ.

Στο ΙΚΑ η μέση αναμονή φθάνει στους 12 μήνες, όπως υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να περιμένει και 3 χρόνια. Οι πλέον αδικημένοι είναι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, καθώς ο μεγάλος όγκος αιτήσεων και οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της σύνταξης. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ και παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή. Στο υποκατάστημα Πατησίων, για 8.000 αιτήσεις απασχολούνται 4 υπάλληλοι, και αυτή την περίοδο εξετάζονται αιτήσεις του Αυγούστου του 2013. Στο υποκατάστημα Αγίων Αναργύρων 7 υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με την εξέταση 15.500 αιτήσεων. Ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα τρία χρόνια. Αντίστοιχα, στο υποκατάστημα Αλεξάνδρας 4 υπάλληλοι πρέπει να διεκπεραιώσουν 7.300 αιτήσεις. Η λίστα της αναμονής φτάνει τον Φεβρουάριο του 2013. Αλλά και στο Μαρούσι οι αιτήσεις έχουν φθάσει τις 9.000 (από τον Μάρτιο του 2013), τις οποίες καλούνται να διεκπεραιώσουν έξι υπάλληλοι. Στο υποκατάστημα Νέας Ιωνίας 3 υπάλληλοι εξετάζουν 3.500 αιτήσεις. Η λίστα αναμονής φτάνει στον Μάιο του 2013. Ωστόσο υπάρχουν και υποκαταστήματα στο λεκανοπέδιο, που οι διαδικασίες προχωράνε με πιο γοργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, στην Ηλιούπολη και στο Περιστέρι ο χρόνος αναμονής είναι 6 με 8 μήνες, ενώ και στο υποκατάστημα της Νικηφόρου απαιτούνται 10 μήνες αναμονής. Σε σαφώς καλύτερη μοίρα είναι όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη από υποκαταστήματα της περιφέρειας. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα και στην Καλαμάτα ο μέσος χρόνος αναμονής θα είναι 3-4 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή