Επικράτηση της εκ περιτροπής απασχόλησης

Επικράτηση της εκ περιτροπής απασχόλησης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερίσχυση των προσλήψεων κατά 14.437 θέσεις εργασίας έναντι των απολύσεων κατέγραψε τον Φεβρουάριο το σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, καθώς το 55,88% του συνόλου των προσλήψεων αφορούσε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Οι προοπτικές απασχόλησης αναμένονται σταθερές και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με τους Ελληνες εργοδότες να παραμένουν επιφυλακτικοί, όπως δείχνει έρευνα της ManpowerGroup.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 14.437 νέες θέσεις εργασίας, καθώς οι προσλήψεις ανήλθαν στις 118.358, έναντι 103.921 απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων. Να σημειωθεί ότι ο Φεβρουάριος είναι μόλις ο δεύτερος μήνας με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων από την έναρξη των capital controls και μετά. Μάλιστα, σε σχέση με το 2015 και το 2014, η αύξηση των θέσεων εργασίας παρουσιάζει κάμψη. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τον περσινό Φεβρουάριο, το θετικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά 687 θέσεις εργασίας. Στην πράξη, οι προσλήψεις αυξήθηκαν, σε σύγκριση με το 2015, κατά 20.371 άτομα, όμως την ίδια στιγμή αυξήθηκαν κατά 21.058 και οι απολύσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων καταγράφεται για τρίτη συνεχή χρονιά και είναι η τρίτη υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση μηνός Φεβρουαρίου από το 2001 έως σήμερα.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 228.848 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 224.365, εκ των οποίων οι 121.893 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 102.472 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν, βέβαια, και την πλήρη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, καθώς από τις 118.358 προσλήψεις, οι 47.635 είναι μερικής απασχόλησης (40,25%) και οι 18.502 είναι εκ περιτροπής απασχόλησης (15,63%), ενώ στις 52.221 ανήλθαν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (44,12%).

Σχέδια προσλήψεων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ManpowerGroup, οι εργοδότες στην Ελλάδα παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά στα σχέδια προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο 2016. Συγκεκριμένα, από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 18% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 8% προβλέπει μείωση, το 70% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 4% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο. Βάσει της έρευνας, το εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Την ισχυρότερη αγορά εργασίας καταγράφουν οι εργοδότες στους τομείς των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, οι οποίοι αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +13%.

Οι εργοδότες του τομέα της γεωργίας παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά στα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +10%, ενώ οι προοπτικές ανέρχονται σε +7% και +6% στους τομείς του εμπορίου (χονδρική και λιανική) και της μεταποίησης, αντίστοιχα. Ωστόσο οι εργοδότες σε δύο τομείς –στον τομέα των κατασκευών και στον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης– αναμένουν υποτονικό ρυθμό προσλήψεων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του -8%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές εξασθενούν κατά 12 μονάδες στον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης, ενώ αποδυναμωμένες εμφανίζονται κατά 7 και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, στους τομείς του τουρισμού και των κατασκευών. Παράλληλα, όμως, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα του εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή