Εκταμίευση της δόσης μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Εκταμίευση της δόσης μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με μόνο σίγουρο το αεροπορικό τους εισιτήριο… έρχονται οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα σήμερα, καθώς αυτό που έγινε ξεκάθαρο από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group είναι ότι υπάρχουν διαφορές και θέματα που χωρίζουν την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς και χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Επίσης ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα γίνει εκταμίευση αν δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ για να ξεκινήσει σιγά σιγά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα χρειάζεται να έχει πάρει μία σειρά από μέτρα, αλλά και να δείξει ισχυρή βούληση για την υλοποίησή τους. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ κρατάει την ίδια στάση με το παρελθόν, καθώς τόνισε ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα από το 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή αν δεν υπάρξει μία γενναία ελάφρυνση του χρέους, στάση που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ότι ενώ υπάρχει πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, στους υπόλοιπους τομείς η ελληνική πλευρά χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να φτάσει σε συμφωνία. Χθες ξεκαθάρισαν οι θεσμοί ότι όσον αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «δεν είμαστε ακόμα εκεί», όπως λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος. Συγχρόνως, πολλή δουλειά θα χρειαστεί για να βρεθεί και το υπόλοιπο 1% των εσόδων από την παραμετρική φορολογία που ακόμα δεν έχει καθοριστεί (θα μπορούσε να είναι από φορολόγηση Ι.Χ., ενέργειας, κ.λπ.).

Ενα βασικό θέμα, για το οποίο τόνισαν χθες οι θεσμοί πως υπάρχει πρόβλημα, είναι η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. «Πρέπει να λυθεί άμεσα», τόνισαν και πρόσθεσαν ότι έχει πάρει πολύ χρόνο μέχρι στιγμής, καθώς οι τράπεζες χρειάζονται επειγόντως τα εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Ακόμα, όσον αφορά τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έχουν γίνει πολύ λίγα στη δημιουργία του νομοθετικού του πλαισίου.

Επίσης αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους θεσμούς είναι κατά πόσον γίνεται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Το Euroworking Group κάλεσε την ελληνική πλευρά αλλά και τους θεσμούς να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται το επόμενο δεκαήμερο που θα βρίσκονται στην Αθήνα. «Μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν από τον Αύγουστο ακόμα δεν έχουν γίνει», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», συμπληρώνοντας ότι «ενώ υπήρχε μία αίσθηση επείγοντος στην τηλεδιάσκεψη, το κλίμα σίγουρα δεν ήταν δραματικό».

Συγχρόνως, Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι παρόλο που υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά, αυτά θα μπορούσαν να κλείσουν άμεσα «αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την Αθήνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή