Κλιμάκωση της έντασης με τους δανειστές «βλέπουν» ξένοι οίκοι

Κλιμάκωση της έντασης με τους δανειστές «βλέπουν» ξένοι οίκοι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Αθήνας και των δανειστών και σημαντική καθυστέρηση στη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προεξοφλούν σταδιακά οι κεφαλαιαγορές. Αυτό δείχνουν οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων όπως σημειώνουν διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs, όπως αποτυπώνονται σε επικοινωνία με τους πελάτες της, ενώ αύξηση της «συνήθους ακροσφαλούς διπλωματίας» πριν από κρίσιμες ημερομηνίες διαπιστώνει η Citi.

Οι πολιτικές εντάσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, αναφερόμενη στις σχέσεις Αθήνας δανειστών, σημειώνοντας πως «καθώς οι διαπραγματεύσεις θα σέρνονται και οι αρνητικές ειδήσεις θα πληθαίνουν, μπορεί αυτές να αποτελέσουν αιτία για τους επενδυτές να κρατηθούν προσωρινά μακριά από τοποθετήσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα». Εμφανίζεται να εκτιμά δηλαδή πως όχι μόνον δεν θα επαληθευτούν οι προσδοκίες για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και πως η εκτίμηση για παράταση των διαπραγματεύσεων έως και τον Ιούλιο είναι πιθανή και μάλιστα μπορεί να επηρεάσει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, μαζί με το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την ευρύτερη πολιτικοοικονομική κατάσταση στην Ε.Ε. Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως οι εντάσεις στις σχέσεις ΔΝΤ, Γερμανίας και Ελλάδας «είναι πιθανόν να δυναμώσουν, καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία της 20ής Ιουλίου, οπότε και η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 2,2 δισ. στην ΕΚΤ.

Από την πλευρά της, η Citi σε σημείωμά της για την υπόθεση των Wikileaks αναγνωρίζει μεν τη σαφή κλιμάκωση της έντασης, πλην όμως, εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, χωρίς το ΔΝΤ αλλά με τη δέσμευση επανεκτίμησης της κατάστασης από το Ταμείο τους επόμενους μήνες.

Συντήρηση της έντασης κατά τους επόμενους μήνες βλέπει και η Credit Agricole SA με αναλυτές της από το Λονδίνο να εκτιμούν, πάντως, πως η νέα αυτή κρίση δεν θα διαχυθεί στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Τον δραστικά περιορισμένο πλέον συστημικό κίνδυνο που δημιουργεί η Ελλάδα αναγνωρίζει άλλωστε και η Goldman Sachs. Ομως οι αγορές ανησυχούν κατά πόσον η κρίση που ξέσπασε «θα εξελιχθεί σε κάτι ευρύτερο και σοβαρότερο», επιβεβαιώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix η οποία ειδικεύεται στις κεφαλαιαγορές επισφαλών χρεογράφων.

Πράγματι, η μεγάλη πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, ειδικά αυτών που λήγουν τα αμέσως επόμενα έτη και η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων που αποτυπώνεται από το σύνολο των κρατικών χρεογράφων, αποτελεί τυπική ένδειξη πως οι επενδυτές ανησυχούν σαφώς περισσότερο για το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Να σημειωθεί πως όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και με «αξιόπιστο τρόπο» όπως έχει σημειώσει ο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στα επιλέξιμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να παραμένει υψηλό και το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή