ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για εθνική σύνταξη, «αγκάθι» οι περικοπές επικουρικών

Συμφωνία για εθνική σύνταξη, «αγκάθι» οι περικοπές επικουρικών

Την επιβολή περιορισμών στην καταβολή των συντάξεων χηρείας συζητάει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να «κλείσει» το ασφαλιστικό, στο οποίο, όπως επεσήμανε στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «υπάρχει σημαντική πρόοδος». Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν διαφαίνεται σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία στο θέμα της αύξησης των εισφορών, αλλά και στην επιμονή των εκπροσώπων του ΔΝΤ να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Δυσκολίες παραμένουν και όσον αφορά τους συντελεστές αναπλήρωσης που θα καθορίσουν το τελικό ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης των νέων συνταξιούχων.

Στον αντίποδα, συμφωνία υπάρχει στο ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, καθώς και στη μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ηδη οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποστείλει εγγράφως τα σημεία με τα οποία συμφωνούν, καθώς και αυτά στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση, και πλέον στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι έως το τέλος της εβδομάδας είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ηδη σε τεχνικό επίπεδο οι λεπτομέρειες στα σημεία που έχει υπάρξει συμφωνία καταγράφονται σε ένα τελικό κείμενο. Για τον λόγο αυτό δεν έχει κλειστεί ακόμη κάποιο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται να εγείρουν νέα θέματα, όπως αυτό με τις συντάξεις χηρείας. Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να τεθεί το 57ο έτος της ηλικίας ως όριο για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Ζητούν δηλαδή (και φαίνεται πως το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να «κλειδώσει» τη συμφωνία, θα το αποδεχθεί) οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω. Οι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για 3 έτη, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα επέλθουν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Μεγάλη απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», δεν έχει δοθεί από την ελληνική πλευρά πειστική απάντηση για το πώς θα καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από το 2018 έως και το 2024, και το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,2 δισ., ακόμη κι αν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεχθούν έστω και μερική αύξηση των εισφορών. Η ελληνική πλευρά, πάντως, επιμένει πως δεν μπορεί να κάνει άλλη «υποχώρηση», πέραν της πρότασης για μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις, με δίχτυ ασφαλείας τα 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) και στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. Παράλληλα προτείνει την κάλυψη των ελλειμμάτων μέσω της περιουσίας του ΕΤΕΑ (με την προσθήκη και των ταμείων εφάπαξ), ενώ οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ζητεί την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όσον αφορά τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Οι δανειστές φαίνεται πως συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης, καθώς και για συντελεστή 2% για τα έτη από 39,1 μέχρι 42. Παραμένουν έντονες οι διαφωνίες για τους ενδιάμεσους συντελεστές, καθώς το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που ζητούν οι θεσμοί δεν ξεπερνά το 40% (για την ανταποδοτική σύνταξη), ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 45%.