Fast track οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ

Fast track οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ανάληψη πρωτοβουλίας για την υπαγωγή όσων επενδυτικών προτάσεων προορίζονται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) -γνωστό ως «πακέτο» Γιούνκερ- σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fast track), ώστε να επιταχυνθεί η ωρίμανση των έργων, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γίρκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διαδοχικές επαφές με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τα οποία ενημέρωσε για τις δυνατότητες του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν και η έγκριση της πρώτης ιδιωτικής επένδυσης ύψους 15 εκατ. ευρώ από ελληνική εταιρεία, την Creta Farm, που εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για έρευνα και ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων γραμμών προϊόντων στην παραγωγή στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της σε εταιρεία τροφίμων.

Χθες το πρωί, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. παραβρέθηκε σε ημερίδα στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και τραπεζών, στους οποίους παρουσίασε το Επενδυτικό Σχέδιο. Ο κ. Κατάινεν πρότεινε τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας, έτσι ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής για έργα που έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του «πακέτου» Γιούνκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από το ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αξιοποιηθούν για να υπερκεραστούν οι δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στη δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μεταξύ των επιλογών είναι και η ενεργοποίηση του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν θα μπορούσε να είναι ένα καλό όχημα για να διοχετεύσει επενδύσεις και να συμπληρώσει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εμπορικές τράπεζες. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Κατάινεν, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει σύντομα τη νέα Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Εργων που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να προβάλουν τα έργα τους σε δυνητικούς επενδυτές, ένα είδος υπηρεσίας αντιστοίχισης έργων και πόρων. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα έχει αποστείλει τα περισσότερα έργα στη δικτυακή πύλη. Πρόκειται για 42 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ και για τα οποία σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Εργων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα έργα δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη, έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, που έχει τεθεί βάσει της συμφωνίας, θα επιτευχθεί αν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση», ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Κατάινεν σημείωσε «το θέμα της εμπιστοσύνης, ως ζωτικής σημασίας μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης». Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα στηρίξει κάθε ενέργεια που βοηθάει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Ταμείου.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Κατάινεν εξήγησε ότι «το Ταμείο είναι εργαλείο χρηματοδότησης κινδύνου και είναι ένα καλό όχημα για να έχουν χρηματοδοτήσεις οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθούν ότι μπορούν να ζητήσουν πόρους χωρίς να υπάρχει έγκριση του ελληνικού Δημοσίου. ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς εμπλοκή με τους ελληνικούς δημόσιους φορείς. Υπάρχει γραφείο στην Αθήνα, έτοιμο να βοηθήσει. Είναι χρηματοδότηση κατευθείαν από την ΕΤΕπ, δεν χρειάζεται κρατική έγκριση» υπογράμμισε με έμφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή