ΑΔΜΗΕ: Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

ΑΔΜΗΕ: Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα ιδιαίτερα ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει την ολοκλήρωση του πολύπλοκου σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ μέχρι το τέλος του έτους, έκλεισε η συμφωνία με τους πιστωτές, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν παραμένει στο κείμενο η εναλλακτική της πώλησης του 100% της εταιρείας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο πρώτος στόχος. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά, το τοπίο φαίνεται να παραμένει ομιχλώδες, αφού από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν προέκυψε κάτι οριστικό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις δημοπρασίες ισχύος.

Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, προβλέπει έναρξη της διαδικασίας απόσχισης από τη ΔΕΗ με την ψήφιση του νέου νόμου –προς αντικατάσταση του προηγούμενου που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του 66%– που θα προβλέπει τη μεταβίβαση του 51%  στον έλεγχο του Δημοσίου, με το υπόλοιπο 49%, ποσοστό τουλάχιστον 29% σε στρατηγικό επενδυτή και 20% στο Χρηματιστήριο.

Στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται και όλα τα θέματα που συνδέονται με την αποζημίωση της ΔΕΗ. Τον Ιούνιο θα πρέπει να βγει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τον Οκτώβριο θα ελεγχθεί η πρόοδος της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

Πηγές του υπουργείου, πάντως, τόνιζαν χθες ότι το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς θα γίνει μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών. Ανέφεραν μάλιστα ότι εκτός από την Εdison με τον επικεφαλής της οποίας είχε συνάντηση χθες ο υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, συζητήσεις γίνονται με εταιρείες από το Ισραήλ, τη Ρωσία, αλλά και τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή