Μπαράζ ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από τον Ιούνιο

Μπαράζ ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από τον Ιούνιο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβαίνει η ζωή των πολιτών από τον προσεχή Ιούνιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα και συγκεκριμένα στο 24% από 23% σήμερα.

Ωστόσο, το ανωτέρω μέτρο δεν είναι μοναδικό, καθώς από τον Οκτώβριο έρχονται αλλεπάλληλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τσιγάρα, τον καφέ, τη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ αυξάνοντας σημαντικά το κόστος ζωής.

Για παράδειγμα, ένα προϊόν αξίας 123 ευρώ από την 1η Ιουνίου θα πωλείται ένα ευρώ ακριβότερο. Οι μαζικές αυξήσεις αγαθών και υπηρεσιών προφανώς θα οδηγήσουν στη μείωση της κατανάλωσης, εξέλιξη που θα οδηγήσει αν όχι στη μείωση των εσόδων αλλά στη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα, μην επιτυγχάνοντας τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση και έχει δεσμευθεί έναντι των πιστωτών της χώρας.

Με βάση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ένας καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει ακριβότερα:

• Ολα τα προϊόντα που είναι σήμερα στον κανονικό συντελεστή (είναι τα περισσότερα) και τις υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τις μεταφορές. Ειδικότερα θα αυξηθούν:

α) Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ,  φρυγανιές, κ.ά.),

β) αναψυκτικά – χυμοί,

γ) εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering,

δ) εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.),

ε) κόμιστρα ταξί.

• Το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5-6 λεπτά το λίτρο. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ, θα οδηγήσει (με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών) στην αύξηση της λιανικής τιμής από τα 75 λεπτά στα 80- 81 λεπτά, δηλαδή επιβάρυνση πέντε με έξι λεπτά ανά λίτρο.

• Τα τσιγάρα, καθώς αυξάνεται ο ειδικός φόρος, η τιμή εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 30-50 λεπτά στο πακέτο.

Συγκεκριμένα αυξάνεται: σε 26% από 20% που είναι σήμερα ο συντελεστής του αναλογικού φόρου των τσιγάρων, ο οποίος υπολογίζεται στην τιμή λιανικής πώλησης 1.000 τεμαχίων τσιγάρων (1 φορολογική μονάδα), σε 170 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους από 156,70 που ισχύει σήμερα, ο συντελεστής του ΕΦΚ που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων.

Οσοι αποφάσισαν να στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο θα πληρώσουν ακριβότερα το σχετικό υγρό δηλαδή 1 ευρώ σε μια συσκευασία των 10 ml (ή 1,24 ευρώ επιπλέον μαζί με τον ΦΠΑ).

• Τον καφέ. Οπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο αυξάνεται:

α) 2 ευρώ το κιλό μη καβουρδισμένος καφές,

β) 3 ευρώ το κιλό ο καβουρδισμένος καφές,

γ) 4 ευρώ το κιλό ο στιγμιαίος καφές.

• Τη σταθερή τηλεφωνία και το Ιντερνετ αυτής. Από το νέο έτος επιβάλλεται νέος φόρος 5% σε όλες τις σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις, καθώς και σε όσες έχουν και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Θα επιβάλλεται επί του μηνιαίου λογαριασμού και μετά επιβάλλεται σε αυτό και ο ΦΠΑ.

• Τη συνδρομητική τηλεόραση. Το τέλος επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται σε 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή