Σταμάτησε η αύξηση «κόκκινων» δανείων

Σταμάτησε η αύξηση «κόκκινων» δανείων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) για τις εγχώριες τράπεζες χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου η Moody’s, υπογραμμίζοντας τη μείωση του σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Η βελτίωση της εικόνας στις «καθυστερήσεις» επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν σημαντικά τις προβλέψεις, και έτσι κατάφεραν να επιστρέψουν σε κερδοφόρο τροχιά ύστερα από μεγάλο διάστημα ζημιών. Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη φετινή χρήση και εκτιμούν ότι η μείωση των νέων «κόκκινων» δανείων και η αποκλιμάκωση των προβλέψεων θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s, το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το πρώτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, με την Eurobank και την Πειραιώς να εμφανίζουν αρνητικό σχηματισμό NPLs κατά 2%. Η μείωση είχε θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς επέτρεψε τη μείωση κατά 71% των προβλέψεων, με την Εθνική και την Πειραιώς να καταγράφουν μείωση προβλέψεων κατά 79%. Η Moody’s υπενθυμίζει τη σημαντική αύξηση των προβλέψεων το 2015, προκειμένου οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις εποπτικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το σύνολο των «κόκκινων» δανείων για τις τέσσερις εγχώριες τράπεζες μειώθηκε στα 85,2 δισ. ευρώ από περίπου 86 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2015. Η μείωση αντανακλά τον περιορισμό των νέων NPLs κατά το α΄ τρίμηνο (για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο), καθώς και τις σημαντικές διαγραφές προβληματικών δανείων. Οπως σημειώνεται, οι προβλέψεις αποτελούν ένα μεγάλο βάρος για τους ισολογισμούς των τραπεζών, απορροφώντας το 86% των προ προβλέψεων εσόδων. Οι τράπεζες αύξησαν τον δείκτη κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις στο 68% στο τέλος Μαρτίου από 58% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις τράπεζες φέτος, ενώ στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο Μάιο Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν τη συμφωνία με την KKR, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινή πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται η Pillarstone για προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων. Σημειώνει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα τονώσει την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα, θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η Moody’s υπογραμμίζει ότι τα NPLs παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, περίπου στο 37% των δανείων, αποτελώντας μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο. Οπως εκτιμά, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3-4 χρόνια για την ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη συνεπή υλοποίηση του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση. Η υλοποίηση του προγράμματος θα μειώσει τον κίνδυνο νέας πολιτικής ή δημοσιονομικής κρίσης, κάτι το οποίο θα επηρέαζε αρνητικά τη διάθεση των ξένων επενδυτών να εμπλακούν με τη διαχείριση η αγορά προβληματικών δανείων.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε εκδήλωση, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της ΤτΕ είναι να συμβάλει προς μια βιώσιμη λύση για τη διαχείριση της έκθεσης των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημείωσε ακόμη ότι η προληπτική αναδιάρθρωση των δανείων και η άμεση εμπλοκή των private equity funds θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή