Προς κατάργηση τριετιών για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού από το 2017

Προς κατάργηση τριετιών για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού από το 2017

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό παραμένει το θέμα της κατάργησης των προσαυξήσεων – ωριμάνσεων στον κατώτατο μισθό, από το 2017, ύστερα και από την ολοκλήρωση των επαφών που είχε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με οργανισμούς, με ερευνητικά κέντρα και κυρίως με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Xθες ο καθηγητής εργατικού δικαίου και μέλος της επιτροπής Ιωάννης Κουκιάδης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι, αν και δεν είναι θέμα που αφορά την επιτροπή, ο νόμος ορίζει πως το 2017 θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος κατώτατος μισθός, χωρίς να προβλέπονται τριετίες. Και πράγματι, όπως εξηγούν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, το άρθρο 103 του δευτέρου μνημονίου, όπως συμπληρώθηκε το 2014 (νόμος 4254), ορίζει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, ύστερα από διαβούλευση, θα πρέπει να καθορισθεί από την κυβέρνηση ως «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Αυτήν τη συμπληρωματική φράση που η κυβέρνηση Σαμαρά πρόσθεσε στο δεύτερο μνημόνιο, ο κ. Κουκιάδης την ερμηνεύει ως κατάργηση των τριετιών και των λοιπών προσαυξήσεων, όταν ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός. Ακόμα και αν η τροποποιημένη διάταξη χρειάζεται νέα ερμηνεία, το σίγουρο είναι ότι το θέμα έχει τεθεί στο προσκήνιο των συζητήσεων, δείχνοντας ότι έστω και έντεχνα οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδιώκουν την εξάλειψη των επιπρόσθετων αμοιβών και ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός «καθαρού ποσού» που θα αποτελεί τον κατώτατο μισθό. Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε χθες ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «ζητάει αίμα» και στα εργασιακά, αποκλείοντας παράλληλα την όποια υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και των ομαδικών απολύσεων. Αλλωστε, βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με μέλη του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ, σύμφωνα τον νομικό σύμβουλο της ΕΣΕΕ Αντώνη Μέγγουλη, δεν τέθηκε θέμα τριετιών. Συζητήθηκαν για μία ακόμα μέρα τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, κυρίως σε τεχνικό – διαδικαστικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Μέγγουλη, όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ του επαναπροσδιορισμού της διαδικασίας ορισμού του κατώτατου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ ζήτησαν και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων, προκειμένου να υπάρξει εξίσωση των όρων λειτουργίας της αγοράς.

Η επόμενη κρίσιμη συνάντηση των μελών της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου, όταν και θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός ενιαίου προσχεδίου πορίσματος με τις προτάσεις των «σοφών». Στην πράξη, τα μέλη της επιτροπής θα ανταλλάξουν υπομνήματα με τις προτάσεις τους για τα τέσσερα κεντρικά ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, ήτοι τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, και εφόσον υπάρξει κοινή γραμμή, θα καταρτιστεί το προσχέδιο πορίσματος. Αλλιώς, κατά τη συνάντηση του Ιουλίου, θα επιδιωχθεί η συναίνεση των μελών, προκειμένου, όπως προβλέπει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο να κατατεθεί το τελικό πόρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή