«Μπόνους» ύφεσης 860 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα από Ε.Ε.

«Μπόνους» ύφεσης 860 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα από Ε.Ε.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πριμοδότηση της Ελλάδας με επιπλέον 860 εκατ. ευρώ από πόρους των διαρθρωτικών ταμείων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου. Το επιπλέον ποσό θα δοθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη ρήτρα αναθεώρησης, που αποτελεί ένα «μαξιλάρι» ύψους 4 δισ. ευρώ, που, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την περίοδο κατανομής των πόρων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, θα μοιραζόταν σε χώρες η οικονομική θέση των οποίων επιδεινώθηκε περαιτέρω τα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αποφάσεις για την κατανομή των χρημάτων που υπάρχουν ως πρόσθετοι πόροι, θα ανακοινωθούν σήμερα και η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των κρατών που ευνοούνται, δηλαδή που θα αποσπάσει σημαντικό ποσό από το μαξιλάρι των 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ευνοημένες χώρες θα είναι κυρίως οι χώρες του Νότου, δηλαδή –εκτός από την Ελλάδα– η Ισπανία και η Ιταλία, που θα λάβουν ως πρόσθετη χρηματοδότηση περίπου το 80% των χρημάτων αυτών. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ, δικαιούται κονδύλια ύψους 20,4 δισ. ευρώ. Η ρήτρα αναθεώρησης, δηλαδή το μαξιλάρι των 4 δισ. ευρώ, αποτέλεσε ουσιαστικά μια «υποσχετική» που εξασφάλισε η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της κατανομής των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων για πρόσθετη χρηματοδότηση από αυτό το «μαξιλάρι». Αυτό γιατί οι πόροι την περίοδο εκείνη μοιράστηκαν με βάση τα οικονομικά στοιχεία της τριετίας 2007-2009 αγνοώντας ουσιαστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2009, την περίοδο που το ΑΕΠ της χώρας ήταν κατά 25% υψηλότερο από το σημερινό.

Με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει την περίοδο εκείνη, τα οικονομικά στοιχεία των χωρών της Ε.Ε. θα επανεξετάζονταν, προκειμένου να γίνει μια πιο δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων σε αδύναμες χώρες. Μετά την άσκηση που έγινε από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, η η Ελλάδα θα λάβει τελικώς από αυτή την κατανομή επιπλέον 860 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα 21,3 δισ. ευρώ, περίπου. Εκτός από την Ελλάδα, δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησης χρημάτων από τη ρήτρα αναθεώρησης μπήκαν επίσης η Ιταλία και η Ισπανία. Εκτός από τις χώρες του Νότου, ωφελημένες, αλλά με πολύ μικρότερες κατανομές, θα είναι επίσης οι Βουλγαρία, Δανία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ολλανδία και Φινλανδία. Πρόκειται για χώρες που, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, το ΑΕΠ τους μειώθηκε άνω του 5% και δικαιούνται περισσότερα κονδύλια. Αντιθέτως, χώρες των οποίων το ΑΕΠ αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 5% (Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία) θα πρέπει να επιστρέψουν πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή