Το δίκτυο συνταξιούχων ζητεί την αναδρομική επιστροφή 250 εκατ.

Το δίκτυο συνταξιούχων ζητεί την αναδρομική επιστροφή 250 εκατ.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Την αναδρομική επιστροφή τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς εκτιμά πως η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού ποσού που αναγράφεται στην αρχική πράξη συνταξιοδότησης. Παράλληλα, το Δίκτυο ζητεί την κατάργηση της εισφοράς 6% για τον κλάδο υγείας που έχει επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν προβλέπεται από τα καταστατικά των επικουρικών ταμείων κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα συγκεκριμένα ταμεία δεν χορηγούν βιβλιάρια υγείας. Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει ότι ενώ με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ζητήσει τα χρηματικά εντάλματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τουλάχιστον αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που παρακρατούνται, τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις, από τις 22 Οκτωβρίου 2015, δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοζαν τον νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων. Κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθενείας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική του απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε το ποσοστό σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό, επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά, είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η κράτηση θα έπρεπε να είναι 57,25 ευρώ τον μήνα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης, χάνει άλλα 17,39 ευρώ.

Βέβαια, με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η αδικία αυτή τελειώνει. Οπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει, πλέον το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος. Οπως επισημαίνει στην «Κ», πάντως, ο κ. Χατζόπουλος, αυτό που έρχεται τώρα και εφαρμόζει ο υπουργός ισχύει ήδη, απλώς δεν το εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εφάρμοζε την εισφορά στις συντάξεις του Δημοσίου επί του πραγματικού και όχι επί του ονομαστικού ποσού.

Για το θέμα είχε παρέμβει υπέρ των συνταξιούχων και ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ επιστολές για το ζήτημα είχε στείλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τόσο προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση όσο και προς τον κ. Κατρούγκαλο.

Οπως προκύπτει μάλιστα από αυτές, οι συνταξιούχοι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικών συντάξεων, επισημαίνοντας ότι παρότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν προβλέπεται από τα καταστατικά των επικουρικών ταμείων οποιαδήποτε κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη. Τέλος, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων αφήνουν σαφέστατες αιχμές ως προς το αν τα χρήματα που έχουν κοπεί από τις συντάξεις έχουν αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας ότι ενώ έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών τα χρηματικά εντάλματα, δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση.