«Ανοικτοί λογαριασμοί» για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Ανοικτοί λογαριασμοί» για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ «τα βρήκαν» οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά τη διάρκεια των σύντομων και διερευνητικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα. Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν οι δύο πλευρές, για το κεντρικό όσο και πιεστικό θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, αλλά και για τα «ορόσημα» της β΄ αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου. Μάλιστα, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε πανελλαδική εμβέλεια και ετήσια βάση αναδείχθηκε σε «αγκάθι» που ενδέχεται να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις περισσότερο ακόμη και από τα εργασιακά, που εν αναμονή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων, αλλά και της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις δεν φάνηκε να δημιουργούν πρόβλημα στις συζητήσεις.

Οι σύντομες διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών ήταν ενδεικτικές μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο, ενώ μέσω τηλεδιασκέψεων θα συνεχιστούν οι συζητήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί, με κάποιον τρόπο, η πρωθυπουργική εξαγγελία για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων. Χθες, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν απέρριψαν τις κυβερνητικές προτάσεις («πάγωμα» των οφειλών από την 1η Ιανουαρίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές), αλλά ζήτησαν να αποκλειστούν από το μέτρο όσοι δημιούργησαν νέες οφειλές το τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο του έτους, όταν δηλαδή έγινε γνωστό το σχέδιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι τέτοιες κινήσεις αντιστρατεύονται την προσπάθεια δημιουργίας κουλτούρας πληρωμών, αμφισβήτησαν τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου και ζήτησαν στοιχεία κυρίως για το τι θα γίνει με τις «παγωμένες» οφειλές. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το θέμα συνδέθηκε με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των πολλαπλών (σε τράπεζες, Δημόσιο και Ταμεία) επιχειρηματικών δανείων και την παράλληλη συζήτηση που διεξάγεται με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Και βέβαια, μετατέθηκε χρονικά ως προς τη θεσμοθέτησή του, παρότι στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να νομοθετηθεί το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή κατάρρευση των εσόδων των Ταμείων από όσους μέχρι σήμερα πληρώνουν τις εισφορές τους ή και εξυπηρετούν τις δόσεις τους.

Ενστάσεις εξέφρασαν οι δανειστές και αναφορικά με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή των Ταμείων εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης των γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων σε επαγγελματικά ταμεία.

Οι ασφαλιστικές διατάξεις που ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία θα προσαρτηθεί και η διάταξη που αφορά την επιβολή πλαφόν στα αναδρομικά για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, θέμα για το οποίο οι δανειστές ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας κατά την συνάντησή τους και ζήτησαν εξηγήσεις ως προς το πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή