ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

50 ευρώ η ελάχιστη παρακράτηση στις επικουρικές

50-eyro-i-elachisti-parakratisi-stis-epikoyrikes-2154431

Στα 50 ευρώ ορίζεται η ελάχιστη δόση που θα παρακρατηθεί από τους περίπου 240.000 συνταξιούχους στο πλαίσιο της αναδρομικής περικοπής των επικουρικών, σύμφωνα με διάταξη στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η διάταξη αφορά όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέστησαν ή θα υποστούν αναδρομική περικοπή, ήτοι και τους συνταξιούχους που θα δουν τις κύριες συντάξεις τους να μειώνονται λόγω του νέου χαμηλότερου πλαφόν, καθώς και τους πρώην τραπεζοϋπαλλήλους που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτική παροχή.

Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν αρχής γενομένης από τις πληρωμές Νοεμβρίου σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Στην πράξη, η διάταξη επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα (φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας και το ΕΤΑΤ) την πρόσφατη (από 25/7/2016) τροπολογία του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για τα αναδρομικά των συντάξεων του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει όλο το πλαίσιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και επανακαθορίζει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και καθιερώνει τον θεσμό των Συνεταιρισμών Εργαζομένων.

Παράλληλα, προβλέπει τη σύσταση δύο ειδικών γραμματειών στο υπουργείο Εργασίας, την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά, που προκαλούν πρόσθετη ετήσια δαπάνη (σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) της τάξης των 662.000 ευρώ.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και ελεύθεροι επαγγελματίες -αυτοαπασχολούμενοι που δεν ασκούν επάγγελμα. Επίσης θα προσμετρείται στον χρόνο ανεργίας ο χρόνος προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, ενώ οι επιδοτούμενοι καταρτιζόμενοι – εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να εισπράττουν και το επίδομα ανεργίας. Με άλλη διάταξη, απλουστεύεται η διοικητική διαδικασία για την επιδότηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο, εφόσον συνεχίζουν την απασχόληση εργαζομένων και κατά την περίοδο περιορισμού ή αναστολής της δραστηριότητάς τους. Το χρονικό διάστημα που επιχορηγούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες και ισχύει για το διάστημα 1η Νοεμβρίου έως 28η ή 29η Φεβρουαρίου.

Επίσης, δίνεται μεγαλύτερη ευχέρεια στα Δ.Σ. των Ταμείων να αξιοποιούν και να συντηρούν τα ακίνητά τους μέσω ανάθεσης μελετών, έργων και εργασιών.