Σήμερα η δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ με συμμετοχή 12 εταιρειών

Σήμερα η δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ με συμμετοχή 12 εταιρειών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή 12 εταιρειών ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι η πρώτη δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την επιτάχυνση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά και τον δραστικό περιορισμό των μεριδίων της ΔΕΗ.

Για πρώτη φορά, οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα μέσω των δημοπρασιών να προσθέσουν στο μείγμα καυσίμου τους, που σήμερα στηρίζεται αποκλειστικά στο φυσικό αέριο, και ισχύ από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά σε ανταγωνιστική τιμή, κάτι που θα τους διασφαλίσει περιθώρια κέρδους για μια πιο επιθετική πολιτική έναντι της δεσπόζουσας επιχείρησης.

Στη μάχη των μεριδίων που κορυφώνεται σταδιακά από το περασμένο φθινόπωρο, εκτός από τις επτά ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά, μπαίνουν τα ΕΛΤΑ, η εταιρεία Νovaera Energy του ομίλου Κοπελούζου και δύο εμπορικές εταιρείες θυγατρικές βιομηχανικών ομίλων, και συγκεκριμένα η Interbeton (TITAN) και η Βιενέρ (Βιοχάλκο). Τον τόνο ωστόσο στη σημερινή δημοπρασία αναμένεται να δώσουν μέσω των προσφορών τους οι επτά ιδιωτικοί πάροχοι που έχουν διασφαλίσει ήδη ένα συνολικό μερίδιο τη τάξης του 11,73% και συγκεκριμένα οι τρεις εταιρείες καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων, Hρων, Protergia και Εlpedison, και οι τέσσερις ανεξάρτητες GREEN, NRG Trading, Volteria και Watt and Volt. Με μερίδια που κινούνται από το 0,4% έως 3%, οι επτά πιο δραστήριοι παίκτες της αγοράς αναμένεται σήμερα να μπουν δυναμικά στη δημοπρασία, καθώς φιλοδοξούν να χτίσουν γρήγορα ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Μέσω της δημοπρασίας που θα πραγματοποιήσει σήμερα ο ΛΑΓΗΕ, θα διατεθούν στους συμμετέχοντες 460 MW με συνολική χρονική διάρκεια του προϊόντος 8.760 ώρες και συνολικό όγκο 4.029.600 MWh. H τιμή εκκίνησης έχει οριστεί με υπουργική απόφαση στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η ελάχιστη ποσότητα κατανομής είναι η MWh/h. H ελάχιστη μεταβολή ποσότητας δήλωσης είναι 1 MWh/H και η ελάχιστη τιμή δήλωσης αγοράς 0,01 ευρώ/MWh/h.

Για την διεξαγωγή της έχει επιλεγεί το αμερικανικό μοντέλο «Yankee Auction». Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12.30. Η χρονική διάρκεια των κανονικών παρατάσεων θα είναι 3 λεπτά, ενώ ο τελικός πίνακας των αποτελεσμάτων θα έχει κοινοποιηθεί 15 λεπτά μετά τη λήξη υποβολής των δηλώσεων αγοράς και των παρατάσεων. Δικαίωμα ενστάσεων υπάρχει έως 30 λεπτά μετά την κοινοποίηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων, ενώ ο τελικός πίνακας θα κοινοποιηθεί μία ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων.

Οι εταιρείες έχουν καταθέσει στον ΛΑΓΗΕ εγγυητικές επιστολές ύψους 451.758,50 ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία, κατά τα προβλεπόμενα στον σχετικό κανονισμό της ΡΑΕ.

Οσοι κατοχυρώσουν προθεσμιακό προϊόν στη σημερινή δημοπρασία θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή ίση με το 3% της αξίας της ποσότητας που θα αγοράσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο εφαρμογής των δημοπρασιών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο Αύγουστο, για το 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθεί το 8% του συνολικής κατανάλωσης στη λιανική αγορά στο διασυνδεδεμένο σύστημα με βάση την κατανάλωση του προηγούμενου έτους και σημείο αναφοράς το μερίδιο της ΔΕΗ κατά τον μήνα Αύγουστο του 2015, το οποίο ανερχόταν στο 95,24%. Για το έτος 2017 θα πρέπει να δημοπρατηθεί ποσοστό 12% και ποσοστό 13% τόσο για το έτος 2018 όσο και για το 2019. Στο τέλος του 2016 το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική αγορά θα πρέπει να είναι λιγότερο από 87,24%, στο τέλος του 2017 λιγότερο από 75,24%, στα τέλη του 2018 θα πρέπει να περιοριστεί στο 62,24% και στο τέλος του 2019 στο 49,24%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή