Στους δανειστές οι ελληνικές θέσεις ενόψει β΄ γύρου στα εργασιακά

Στους δανειστές οι ελληνικές θέσεις ενόψει β΄ γύρου στα εργασιακά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Εργασίας, με τη νέα υπουργό Εφη Αχτσιόγλου να βάζει τις τελευταίες πινελιές στην ελληνική διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει ενόψει της έλευσης των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα αναμένεται να σταλεί στους δανειστές το κείμενο αρχών, όπως είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο οποίο η ελληνική πλευρά θα καταγράφει κατά κύριο λόγο τα σημεία όπου διαφαίνονται κάποια ψήγματα συμφωνίας, επισημαίνοντας βέβαια ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρά την αλλαγή, παραμένει σταθερή στον στόχο για ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι. Ολόκληρη η διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης στήνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω από τον σεβασμό των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, δεν αποκλείεται η αποδοχή –υπό προϋποθέσεις– της πρότασης των «Σοφών» για μειωμένο (όχι όμως και μηδενικό) ωράριο σε εργαζομένους που κινδυνεύουν και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης. Σημείο… ισορροπίας αναζητείται από την ελληνική πλευρά για το θέμα του κατώτατου μισθού, με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους, και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις καθώς οι δανειστές κάνουν λόγο για «καθαρό» ποσό, απογυμνωμένο από προσαυξήσεις λόγω ωριμάνσεων (τριετίες). Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το θέμα να παραπεμφθεί για το τέλος του 2018.

Απέναντι στην ελληνική πλευρά αναμένεται να βρεθεί και ο ΣΕΒ, ο οποίος στο εβδομαδιαίο δελτίο του τάσσεται υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας ως μηχανισμού που ενισχύει και τη δυνατότητα ενός παραγωγικού μοντέλου να αντιμετωπίσει μια κρίση. Ο ΣΕΒ ζητεί μάλιστα από τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ να μπει τέλος στις αυταπάτες, καυτηριάζοντας την προσφυγή της Συνομοσπονδίας κατά της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αποδέχεται το δικαίωμα προσφυγής σε διεθνείς οργανισμούς, υποστηρίζει όμως ότι όταν αναζητεί κανείς ηθικά ερείσματα σε τέτοιους οργανισμούς θα έπρεπε να επιδεικνύει και εποικοδομητική συνεισφορά στον διάλογο για τα αίτια των δεινών και για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να ξεπεράσουμε τα δεινά αυτά. Για να συμπληρώσει ο ΣΕΒ, ότι η ΓΣΕΕ δεν είναι η μόνη που αρνείται τέτοια συζήτηση: πολλές άλλες ομάδες του πληθυσμού, οργανωμένες συντεχνίες, πολιτικά κόμματα και ποικίλοι σχηματισμοί που πέτυχαν στο παρελθόν προνόμια και πολιτική πελατεία, προτιμούν τον εύκολο καταγγελτικό λόγο, ευαγγελιζόμενοι την επιστροφή στο προ κρίσης status quo. Να σημειωθεί ότι βασικός υπερασπιστής της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή