Πλεόνασμα 6,49 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

Πλεόνασμα 6,49 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συγκράτηση των δαπανών και η υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων οδήγησαν στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 6,49 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Στην εντυπωσιακή πορεία των εσόδων των τελευταίων μηνών έχουν συμβάλει ουσιαστικά οι αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ (καθώς αρκετοί φορολογούμενοι πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο) και η αυξημένη χρήση των χρεωστικών καρτών. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα στη διάθεσή του ποιοτικά στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν την υπεραπόδοση των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της άντλησης στοιχείων από όλες τις πηγές και συγκεκριμένα από το πιστωτικό σύστημα, με στόχο να διαπιστωθεί αφενός πως οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους και αφετέρου το ακριβές μέγεθος της χρήσης καρτών στις συναλλαγές που πραγματοποιούν στην καθημερινότητά τους. Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιάσουν και στους επικεφαλής των θεσμών τις προσεχείς μέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα έσοδα αυτά θα επαναληφθούν και το 2017 ή όχι.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016:

• Παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,306 δισ. ευρώ έναντι στόχου του προϋπολογισμού για έλλειμμα 3,499 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 6,497 δισ.ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,791 δισ. ευρώ.

• Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,804 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,572 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40,070 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,398 δισ. ευρώ ή 6,4% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.

Μόνο τον μήνα Οκτώβριο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.980 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.058 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

• Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,386 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 145 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,531 δισ. ευρώ). Από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν επιστραφεί 2,242 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 507 αφορούν φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και το 1,735 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Πάντως, οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις πληθαίνουν μήνα με τον μήνα και το ζητούμενο ποσό προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά εκκρεμούν 68.033 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ανέρχεται στα 933 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, 5.400 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ.

• Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,734 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 826 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 ανήλθαν στα 41,497 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,233 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,507 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,373 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,738 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,990 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 860 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.Για τον μήνα Οκτώβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,266 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 132 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,957 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 99 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 309 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 231 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή