Προς διάσκεψη για το χρέος με στόχο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Προς διάσκεψη για το χρέος με στόχο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος- το γνωστό πλέον Washington Group- αναμένεται να συναντηθούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο αυτή την Παρασκευή, έτσι ώστε να συζητήσουν πώς θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συνάντηση στην γερμανική πρωτεύουσα, παρόλο που οργανώνεται δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένη. Οι συμμετέχοντες, αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αναμένονται να είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup  Γ. Ντάισελμπλουμ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ με στόχο να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο, ποιος θα μπορούσε να είναι ο συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων, που θα εξασφάλιζε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εκπρόσωπος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχει, καθώς η ημερομηνία συμπίπτει με την Γιορτή των Ευχαριστιών. Από τον ESM, θα συμμετέχει ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφάνιζαν σχεδόν βέβαιη την διοργάνωση της διάσκεψης του Washington Group, σημειώνοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη άτυπη ομάδα λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό.

«Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Παρά την συνάντηση,  αδύνατο βρίσκουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, υπάρχουν  εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα που δεν έχουν συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς όπως εργασιακά και δημοσιονομικά.  Δεύτερον, το θέμα της συνάντησης, δηλαδή ότι  οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουν συμφωνήσει σε βασικές παραμέτρους και σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όσο δεν διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση. Στο ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου- οπότε και ξεκινάνε και οι διακοπές των Χριστουγέννων- οι ίδιοι αξιωματούχοι δίνουν λίγες περισσότερες πιθανότητες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή