Στα 20 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσουν το 2017 οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα»

Στα 20 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσουν το 2017 οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 20 δισ. ευρώ ανεβάζουν οι τράπεζες την πρόβλεψή τους για τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» το 2017, από 15 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2016. Πρόκειται για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από Ελληνες κατόχους χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, χωρίς δηλαδή σε αυτές να περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2016 από αλλοδαπούς κατόχους καρτών και οι οποίες ανεβάζουν τον τζίρο της αγοράς στα 17 δισ. ευρώ περίπου.

Η ενίσχυση του «πλαστικού χρήματος» με επιπλέον συναλλαγές 5 δισ. ευρώ το 2017, παραπέμπει σε μια αύξηση 33% και κατά ένα μέρος στην αύξηση αυτή θα συμβάλει και η ενίσχυση που θα δεχθεί η χρήση των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών από το χτίσιμο του αφορολόγητου που θεσμοθετείται για πρώτη φορά το 2017. Οι τράπεζες χαρακτηρίζουν ως θετική εξέλιξη τη θεσμοθέτηση του μέτρου, κυρίως γιατί θα λειτουργήσει ως μέσο εξοικείωσης των πολιτών με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος». Αν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές –περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές μέσω internet banking– που απαιτούνται για το χτίσιμο αφορολόγητου είναι μικρές σε αξία και «δεν κάνουν τη διαφορά», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, «το μέτρο θα λειτουργήσει θετικά στην αγορά, διατηρώντας την τάση ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών», που καταγράφεται σταθερά από το 2015, μετά την επιβολή των capital controls. Η δυναμική της αγοράς, πάντως, είναι πολλαπλάσια στον βαθμό που η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2015, βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στη γενική κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μόλις 13 συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο ετησίως, αμέσως πριν από τη Βουλγαρία, στην οποία οι συναλλαγές με κάρτες ήταν 11 ανά κάτοικο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, στην κορυφή της κατάταξης ήταν η Δανία με 300 συναλλαγές ανά κάτοικο τον χρόνο, διαφορά που δείχνει και τον ρόλο που μπορούν να έχουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Η αύξηση στη χρήση των καρτών που σημειώθηκε στα τέλη του 2015 και η οποία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του 2016 με ρυθμό 58% περίπου δεν στάθηκε ικανή να καλύψει το χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στις 87 συναλλαγές ανά κάτοικο ετησίως.

Αιτία η μεγάλη απόσταση που έχει να καλύψει η χώρα μας σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο τόσο σε σχέση με την Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο των χωρών της Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή