Ανθεί η παραοικονομία εξαιτίας της υπερφορολόγησης, προειδοποιεί ο ΣΕΒ

Ανθεί η παραοικονομία εξαιτίας της υπερφορολόγησης, προειδοποιεί ο ΣΕΒ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερφορολόγηση μεταφέρει την οικονομική δραστηριότητα στη «μαύρη» οικονομία και σκοτώνει την έντιμη επιχειρηματικότητα σημειώνει ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου του δελτίου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν τα βάρη των τελευταίων χρόνων, ενώ την ίδια στιγμή οι ενέργειες για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης πέφτουν στο κενό.

Οπως τονίζεται στο δελτίο, οι συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές προς το Δημόσιο έχουν φθάσει τα 120 δισ. ευρώ με τους μισούς φορολογούμενους να έχουν καθυστερημένες οφειλές. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της PriceWaterhouseCoopers, έχουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή σε 32 χώρες στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει τους φόρους στα εταιρικά κέρδη, την εργασία και λοιπούς φόρους ως ποσοστό των καθαρών κερδών προ πληρωμής φόρων (50,7% στην Ελλάδα έναντι μέσου όρου 40,3% στην Ευρώπη). Ο συνολικός αυτός φορολογικός συντελεστής (50,7%) επιμερίζεται ως εξής: 22,4% στα εταιρικά κέρδη και 27,7% στην εργασία (4ος και 13ος αντιστοίχως υψηλότερος συντελεστής στην Ευρώπη) συν λοιπές επιβαρύνσεις 0,6%. Το 2009 ο συνολικός φορολογικός συντελεστής ανερχόταν σε 47,4%, με τον συντελεστή στα εταιρικά κέρδη και την εργασία να διαμορφώνονται σε 13,9% και 31,7% αντιστοίχως. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για άδικο τρόπο φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν όπως σημειώνουν «ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες από αγροτική εκμετάλλευση, ενοίκια, τόκους, μετοχές, κεφάλαιο κ.λπ. δηλώνουν εισοδήματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας».

Οσον αφορά τα νοικοκυριά προκύπτουν τα εξής:

• Το 67% των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα κάτω των 10.000ευρώ τον χρόνο. Το μέσο εισόδημα που δήλωσαν ήταν 3.055 ευρώ ή 255 ευρώ τον μήνα και ο μέσος φόρος που κατέβαλαν ήταν 114 ευρώ τον χρόνο.

• Το υπόλοιπο 1/3 των φορολογουμένων, που δηλώνουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ τον χρόνο, έχει μέσο εισόδημα 20.322 ευρώ και πλήρωσε 2.897 φόρο κατά μέσον όρο.

• Το σύνολο των φόρων που πληρώθηκαν από όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ανήλθε σε 8 δισ. ευρώ, ή διαφορετικά αποτελεί το 92,5% των φόρων, έναντι των 602 εκατ. ευρώ ή 7,6% των φόρων που πλήρωσαν όσοι δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.

• Το 58% των ελεύθερων επαγγελματιών (επί συνόλου 495.019) δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ τον χρόνο, με μέσο δηλωθέν εισόδημα 840 ευρώ τον χρόνο.

• Το 85% όσων έχουν εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση (επί συνόλου 431.790) δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ τον χρόνο, με μέσο δηλωθέν εισόδημα 602 ευρώ τον χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι «προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής πρέπει να ενταθούν και, επιτέλους, να τελεσφορήσουν. Οι επικείμενες ρυθμίσεις για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ηλεκτρονική τιμολόγηση αν και ημιτελείς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, και μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς γειτονικές χώρες έχουν αισθητά χαμηλότερη φορολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή