Μπλόκο από το ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Μπλόκο από το ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των απολύσεων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας των επιχειρήσεων για ανταπεργία, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, απορρίπτει οποιαδήποτε παρέμβαση – αλλαγή στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας στο να προστατευθούν οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος αλλά και να συμπληρωθούν με επιπλέον παρεμβάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε πως για μία ακόμη φορά η ελληνική πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις «ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ». Αποτέλεσμα αυτού είναι το εργασιακό, που συγκαταλέγεται στα εξαρχής προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης να παραμένει ανοικτό, καθώς «χρειάζεται περισσότερη δουλειά» ή «πολιτική συζήτηση» όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο επιμένει σε αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10% σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, ξαναβάζει στο τραπέζι την επαναθεσμοθέτηση του lock out, δεν αποδέχεται την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και ζητεί αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες. Και βέβαια, δεν συζητεί με κανέναν τρόπο την επαναφορά παλαιότερων ρυθμίσεων στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, ακόμη και σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις, το Ταμείο εκτιμά ότι διαπιστώνει εμπόδια στις διαδικασίες ελεύθερης εγκατάστασης των επιχειρήσεων στη χώρα μας και για τον λόγο αυτό πρέπει να αλλάξει η διαδικασία της προέγκρισης. Το ΔΝΤ ζητεί τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου που ισχύει από το 1980. Βέβαια, δεν μένει μόνο εκεί, ζητεί την επαναφορά του αμυντικού λοκ άουτ, αλλά και αλλαγές στον τρόπο και στον χρόνο αναγγελίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στην πράξη ζητεί απαρτία των μελών του σωματείου ώστε να λαμβάνεται πλειοψηφικά η όποια απόφαση για απεργίες. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά αμέσως μετά τη συνάντηση, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Στην κυβέρνηση πάντως εκτιμούν ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, κάτι που φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, γεγονός που δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια για εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων.