Το Δημόσιο αυξάνει τα έσοδά του, αλλά δεν πληρώνει τις οφειλές προς ιδιώτες

Το Δημόσιο αυξάνει τα έσοδά του, αλλά δεν πληρώνει τις οφειλές προς ιδιώτες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα υψηλά πλεονάσματα του 2016 και την υπεραπόδοση εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους (σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής), το ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώνει τα χρέη του στους προμηθευτές του.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία όπου τα «λουκέτα» αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, η ιδιωτική κατανάλωση μειώνεται ακόμα και σε βασικά αγαθά, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην πληρώνει διογκώνοντας τα ήδη μεγεθυσμένα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου είχε πληρώσει μόλις 28,1 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις από τα 3,79 δισ. ευρώ που τους χρωστάει. Επίσης, επέστρεψε φόρους ύψους μόλις 20,5 εκατ. ευρώ όταν οι βεβαιωμένες επιστροφές φθάνουν το 1,25 δισ. ευρώ. Στο προαναφερθέν ποσό δεν λογίζονται επιστροφές περίπου 1 δισ. ευρώ για τις οποίες το Δημόσιο δεν έχει επεξεργασθεί τις αιτήσεις των επιχειρήσεων.

Και όλα αυτά όταν τα ταμειακά διαθέσιμα ή διαφορετικά ο «κουμπαράς» του Δημοσίου έχει μέσα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του. Είναι άγνωστο γιατί η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτή την άτυπη στάση πληρωμών τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη τα χρήματα που τους οφείλονται, όχι μόνο για να επενδύσουν, να κάνουν νέες παραγγελίες, αλλά και για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στους κακοπληρωτές της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 115 ημέρες έναντι 49 το 2015. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι αποπληρωμές μπορούν να γίνουν έπειτα από 500 ημέρες, δηλαδή μετά ενάμιση χρόνο. Μάλιστα, τα δικαιώματα πληρωμής παραβιάζονται, καθώς για την καταβολή της πληρωμής ο επιχειρηματίας υποχρεώνεται να αποδεχτεί εκ των προτέρων όρους, παραδείγματος χάριν, ότι παραιτείται της καταβολής τόκων υπερημερίας και άλλης αποζημίωσης για τις δαπάνες είσπραξης των οφειλών. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες δεν έχουν την ίδια οικονομική ισχύ με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, είναι περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις των καθυστερήσεων πληρωμών, ιδίως σε καιρούς οικονομικής ύφεσης.

Οπως προκύπτει από οδηγία της Ε.Ε., οι δημόσιες αρχές πρέπει πλέον να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερών ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερών. Στην περίπτωση πληρωμών που πραγματοποιούνται αργότερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί, οι πιστωτές δικαιούνται αυτομάτως τόκους υπερημερίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή