Εύσημα αλλά και συστάσεις από Βερολίνο, Κομισιόν

Εύσημα αλλά και συστάσεις από Βερολίνο, Κομισιόν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία σειρά θετικών δηλώσεων υποδέχθηκαν τη χθεσινή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά τρία χρόνια απουσίας το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, αφού όμως πρώτα χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Χαρακτηριστικά, η Γερμανίδα εκπρόσωπος είπε πως «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα βήμα», ενώ συγχρόνως τόνισε πως τώρα θα πρέπει «να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα».

Από την Αθήνα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα» και ότι θα κατορθώσει με επιτυχία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε πως η χώρα βρέθηκε σε κρίσιμο σταυροδρόμι και κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε «να δουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι Ελληνες πολίτες αλλά και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη».

Θετικό χαρακτηρίζει το χρονοδιάγραμμα της εξόδου στις αγορές η Barclays σε σημείωμά της τόσο από μακροοικονομική άποψη όσο και από την άποψη της αγοράς, καθώς η Ελλάδα πλέον μετά την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ δεν έχει πλέον θέμα ρευστότητας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα από το 2015, ενώ σύμφωνα με την Barclays η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2019, καθώς η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή, ύψους 4 δισ. ευρώ, είναι τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τηρεί αυτά που συμφώνησε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και γι’ αυτό ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών είναι περιορισμένος.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμά της αναφορικά με την έξοδο στις αγορές τονίζει ότι η έκδοση του νέου ελληνικού ομολόγου αποτελεί δοκιμή και ρίσκο για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Από τη μια πλευρά, θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται, αλλά από την άλλη εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις, τότε, «μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Β. Κορκίδης χαρακτήρισε «πολιτική παρά οικονομική την απόφαση εξόδου στις αγορές», καθώς το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η χώρα είναι πολλαπλάσιο του μέσου επιτοκίου 1,2% με το οποίο δανείζεται από τον ΕSM, ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εξαγωγέων τονίζει πως η έξοδος στις αγορές ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή