Ενστάσεις για αλλαγές σε εργασιακά, ενόχληση για παραπομπή Γεωργίου

Ενστάσεις για αλλαγές σε εργασιακά, ενόχληση για παραπομπή Γεωργίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Μια πρώτη συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση έγινε χθες στη συνάντηση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, καθώς τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια ετοιμάζονται να βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για την προετοιμασία της που αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία και να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, η αξιολόγηση δεν μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά, καθώς το Βερολίνο πάντα παίζει κομβικό ρόλο στα θέματα αυτά. Συγχρόνως, το ΔΝΤ χρειάζεται να έχει το Βερολίνο ως συνομιλητή και όσο δεν υπάρχει κάποιος στη θέση του υπουργού Οικονομικών, τότε ούτε και το Ταμείο μπορεί να διαμορφώσει ξεκάθαρα τη θέση του. Γι’ αυτό τον λόγο τα τεχνικά κλιμάκια που έρχονται την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάνουν μια διερευνητική περισσότερο αποστολή, ενώ εκείνα που θα έρθουν τον Οκτώβριο είναι αυτά που θα καθορίσουν την ατζέντα της αξιολόγησης.

Το θέμα της παραπομπής του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου έχει «εκνευρίσει» ιδιαίτερα μία σειρά από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και τέθηκε χθες στο Euroworking Group. Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θέμα δεν είναι πλέον της κυβέρνησης αλλά της ελληνικής δικαιοσύνης και δεν έχουν τρόπο να παρέμβουν. Συγχρόνως υπάρχει και μια ενόχληση όσον αφορά την κατάθεση του τελευταίου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι ψηφίστηκαν μεταρρυθμίσεις που ακυρώνουν άλλες παλιότερες. Συγκεκριμένα, έχει εντοπιστεί πρόβλημα στα επιδόματα ανεργίας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση ακόμα καθυστερεί, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στο πόσο έχουν προχωρήσει οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων δόσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αποτελεί και τον βασικό όρο για την εκταμίευση αυτής της τελευταίας δόσης.

Ο Ελληνας υπουργός οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί και ενώ εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνιζε ότι η συνάντηση είχε δρομολογηθεί από την τελευταία επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, δεν χωράει καμία αμφιβολία το ότι γίνεται πριν από τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι τυχαίο. «Μόνο να κερδίσει έχει η ελληνική πλευρά» έλεγε ευρωπαϊκή πηγή στην «Κ», καθώς με μια προσυνεννόηση με τις Βρυξέλλες για το τι θα εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας μπορούν να αποφευχθούν εξαγγελίες που θα προκαλέσουν αναστάτωση στη βελγική πρωτεύουσα καθώς θα είναι αντίθετες από το πρόγραμμα. Συγχρόνως, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωνε πως στη συνάντηση θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του τρίτου προγράμματος και ανέφερε ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τον ορίζοντα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αυτό που δεν αποτελεί μυστικό πλέον στις Βρυξέλλες είναι ότι ο Γάλλος επίτροπος θέλει να διεκδικήσει την προεδρία του Eurogroup, μία θέση που θα ανοίξει άμεσα, μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ολλανδία και ο κ. Μοσκοβισί κάνει γύρους διπλωματικών επαφών με τους ομολόγους του για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του και μία από αυτές είναι και με τον Ελληνα ομόλογό του.