Τρίτη αξιολόγηση και διεύρυνση Ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup

Τρίτη αξιολόγηση και διεύρυνση Ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΛΙΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος συζητάει το σημερινό Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Είναι σημαντική και αποφασιστική η 3η αξιολόγηση, θα συζητήσουμε την στρατηγική που είναι διαφορετική από αυτές που έχουν προηγηθεί διότι πρόκειται για δουλειά σε μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί»,  είπε ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα «πρέπει να γίνει μία χώρα ελκυστική (για επενδύσεις)» και όπως είπε χαρακτηριστικά ‘’κανονική’’  μέσα στην Ευρωζώνη».

Το βασικό θέμα όμως που φαίνεται να απασχολεί τους υπουργούς οικονομικών είναι κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της Ευρωζώνης όπως παρουσίασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ την περασμένη Τετάρτη. Ο κ. Ντάισελμπλουμ έριξε πάγο στα παραπάνω σχέδια, τονίζοντας ότι ο τρόπος διεύρυνσης θα πρέπει να είναι σταδιακός και ότι μόνο «αν βελτιώσουμε την ευρωζώνη θα θέλουν και άλλα κράτη μέλη να γίνουν μέλη της». Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup ως το τέλος της θητείας του.

Από την μεριά του ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μ. Λε Μερ εξέφρασε μία ξεκάθαρη θέση υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι τώρα είναι μία μοναδική στιγμή για κάτι τέτοιο, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου μετά τις Γερμανικές εκλογές οι δύο πιο σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν νέες κυβερνήσεις και θα πιέσουν για την εμβάθυνση την στιγμή που η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται.

«Όταν βρισκόμασταν σε κρίση ήταν δύσκολο να αλλάξεις και να ενισχύσεις το ευρώ, τώρα που βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε και πρόσθεσε ότι όλες οι προτάσεις είναι πλέον στο τραπέζι.

Από την μεριά του ο Επίτροπος οικονομικών Π. Μοσκοβισί, εξέφρασε και αυτός ενδιαφέρον για την προεδρία του Eurogroup και την ενισχυμένη θέση του υπουργού οικονομικών της Ευρωζώνης που έχει αρχίσει να συζητείται, καθώς όπως είπε ως υπουργός οικονομικών της Γαλλίας και Επίτροπος έχει την κατάλληλη εμπειρία «που λίγοι έχουν»  για την θέση.

Ο ίδιος όμως εμφανίστηκε επικριτικός για την διαδικασία που ακολουθείται στο Eurogroup, καθώς όπως είπε «οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς δημοκρατικό έλεγχο» παρόλο που ο ίδιος συμμετείχε στο Eurogroup τα τελευταία χρόνια.

Για τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, η  πρωτοβουλία για περισσότερη εμβάθυνση της Ευρωζώνης είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά τόνισε πως «οι οικονομικές συνθήκες πρέπει να πληρούνται για να γίνουν καινούργια μέλη της νομισματικής ένωσης. Εφόσον δεν εκπληρωθούν, δεν είναι προς το συμφέρον του κράτους μέλους να γίνει μέλος και η νομισματική ένωση δεν μπορεί να το επιτρέψει, διότι μπορεί να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα ολόκληρης της νομισματικής ένωσης» είπε χαρακτηριστικά φέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα.

«Η περίπτωση της Ελλάδας έχει δείξει ότι είναι προβληματική τόσο για τη ζώνη του ευρώ, όσο και για το ίδιο το κράτος μέλος, όταν οι προϋποθέσεις για ένταξη στη νομισματική ένωση δεν πληρούνται πλήρως.»

Όσον αφορά το κατά πόσο χρειάζεται ένας νέος ευρωπαίος υπουργός ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως «είναι αποφασιστικής σημασίας ποια δικαιώματα και αρμοδιότητες πρέπει να έχει ο ευρωπαίος υπουργός οικονομικών» και όχι ο τίτλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή